Et liv blant fisk

Denne uken slapp Trondheim Calling-aktuelle JUNO sin aller første singel. I låta MIKE hevder jazz-bandet at et liv under vann kan være gøy, men neppe er en løsning på menneskelige problemer. Les spørsmål og svar med JUNO.

 / 25/01/2019 /

JUNO er: Thea Ellingsen Grant, Mona Krogstad, Malin Dahl Ødegård, Georgia Wartel Collins og Ingvald Vassbø
Alder: 21 – 23 år
Aktuell med: Debutsingel ”MIKE” som tilhører kommende debutalbum med Kristoffer Lo som produsent.
TONO-medlem siden: Første JUNO-konsert ble TONO-registrert våren 2017.

Foto øverst: Thor Egil Leirtrø.

Hva er deres musikalske bakgrunn? 

Vi har alle ulik musikalsk bakgrunn: alt fra hiphop, frijazz, rock og pop, og er nåværende studenter ved Jazzlinja på NTNU i Trondheim. Vi har alle gått på musikklinjer på videregående skoler rundt om i landet, samt folkehøyskoler i både Sverige og Norge.

Når og hvordan begynte dere å lage musikk?

Vi har alle skrevet musikk fra tidlig alder og på forskjellige måter – hjemme ved pianoet, klimpring på gitaren eller ved bruk av musikkprogram som GarageBand og liknende.

Hva het den første låten dere noen gang skrev, og hva handler den om?

Første låten JUNO skrev het Village Grey, og den handlet om å stå fast på ett og samme sted.

Hvordan ble JUNO til? 

JUNO ble til da Mona, Georgia, Thea og Malin ønsket å spille sammen og prøvde ut noen låter. Vi synes det var gøy å utforske den uvanlige besetningen med to vokalister, saksofon og kontrabass, og bestemte oss for å starte band sammen høsten 2016. Etter en stund fant vi ut at det hadde vært sykt fett å ha med trommer, så vi spurte Ingvald i klassen om han ville være med.

Saken fortsetter under bildet.

Juno har nylig sluppet sin første singel. Neste steg er debutalbum. Foto: Markus Nymo Foss.

Hvordan jobber dere sammen? Hvordan oppstår JUNO sin musikk?

Det begynner med at noen i bandet kommer med en idé, for eksempel et riff, rytme, tekst eller melodi som vi arrangerer sammen på øvingsrommet. Vi har en flat struktur i bandet som åpner opp for at alle kan ta med sine idéer, noe som fører til et mangfold av sjangere og stor variasjon i låtene.

Fortell om den første singelen deres, Mike? 

Mike er den nyeste låten vi har laget, og handler om en person som ønsker en forandring fra hverdagen. Personen hopper i elva for å leve sammen med fiskene. Dette er gøy en stund, men han finner fort ut at det ikke er en langvarig løsning på problemene på overflaten. Vi har produsert låten sammen med fantastiske Kristoffer Lo, og det kjennes utrolig bra å endelig ha gitt ut en låt ettersom vi de to siste årene kun har vært et live-band.

Hva jobber dere med nå? Hva bringer 2019 for JUNO?

For tiden jobber vi med produsering av vårt kommende debut-album, som vi håper på å få sluppet høsten 2019. Vi jobber også med nye låter som vi vil vise frem på de kommende konsertene vi har planlagt i år.

Hva betyr det å skulle spille på Trondheim Calling 2019? 

Det betyr veldig mye for oss å skulle spille på Trondheim Calling. Vi får vist frem musikken vår til et annet publikum enn vi vanligvis spiller for, og det er veldig lærerikt å få et innblikk i den norske og internasjonale musikkbransjen. Trondheim Calling har et flott støtteapparat som vi har fått godt utbytte av som band, både musikalsk og gode råd til hvordan man utvikler seg og driver seg selv videre.

Hva er karrierehøydepunktet dere så langt? 

Det har vært mange høydepunkt i løpet av våre to år som band. For å nevne noen ble vi ekstremt takknemlige da vi ble spurt om å spille i utlandet på Jazz and Blues Festival i Edinburgh, Vinterjazz i Århus og InJazz i Rotterdam. I høsten 2018 var vi for første gang i et profesjonelt studio, Sørgården Studio, hvor vi spilte inn låtene våre. Det var veldig lærerikt, og gav oss et nytt blikk på musikken vår.

Har dere instrumenter eller annet utstyr som er uunnværlig i skriveprosessen? 

Alle bruker piano aktivt i skriveprosessen, og ser på det som et veldig viktig komposisjonsverktøy. I tillegg bruker vi ofte sang til å lage melodier og klapping for å lage rytmer.

Hva gjør dere når dere ikke lager musikk?

Kontorarbeid. Alt for mye.

Hva er den største musikkopplevelsen deres? 

I høst varmet vi opp for Broen på Verkstedhallen i Trondheim, og det var sykt gøy! Det var superfin stemning i publikum, og i forkant av konserten hadde vi kjøpt matchende klær og øvd inn koreografi, noe som gjorde det ekstra gøy å opptre.

Juno spiller på igjen Trondheim Calling i 2019. Foto: Thor Egil Leirtrø.