– Musikk er mitt hovedspråk

Ida Maria endelig tilbake: – Jeg opplever en frihet som bare folk som har sittet i fengsel kan kjenne seg igjen i.

 / 01/07/2021 /

Det er et drøyt tiår siden Ida Maria slapp sin forrige egenkomponerte fullengder «Katla». Siden den gang har hun blant annet gitt ut amerikanske spirituals, deltatt i MGP, Hver gang vi møtes og Stjernekamp, og ledet NRK-programmet De neste.

Nå er hun tilbake med ny musikk, og på EPen Dirty Money står hun endelig helt på egne ben.

– Jeg opplever en frihet som bare folk som har sittet i fengsel kan kjenne seg igjen i.

Foto: Per Heimly

Dokumentere fortiden

Ida Maria Børli Sivertsens karriere startet med et brak da hun vant musikkonkurransen Zoom Urørt i 2006. Det tok ikke lang tid før hun ble plukket opp av store internasjonale plateselskap, og en ny stjerne på rockehimmelen var født.

Livet som rockestjerne ble imidlertid langt ifra en dans på roser. I ettertid har hun flere ganger snakket ut om rus og usunne kultur i platebransjen. Det er denne tiden hun nå fester til musikk.

– Ambisjonen var å skrive om en tid da jeg levde ut rockemyten. Jeg ville dokumentere en epoke i mitt liv som var høyst reell, men som ligger bak meg, sier Børli Sivertsen på telefon fra Nesna.

Låtskriveren og artisten forteller at utgivelsen er svært etterlengtet.

– Jeg opplever at jeg uttrykker meg best gjennom musikk, men har ikke hatt anledning til å gi ut mine egne låter på mange år, på grunn av en kontrakt. Det er veldig godt å få kommunisert dette gjennom musikk, som tross alt er mitt hovedspråk.

Fra Hollywood til Helgeland

Dirty Money, som består av fem nyinnspilte spor, ble sluppet fredag 25. juni. For første gang har Børli Sivertsen har hatt den fulle og hele kontrollen, fra komposisjon til sluttprodukt.

– Det er første gang jeg ikke har hatt noen Major Label involvert i en utgivelse. Det er en ny erfaring for meg, og en veldig spennende opplevelse.

En indieutgivelse fra Helgelandskysten står i skarp kontrast til den amerikanske musikkbransjen i Los Angeles, der Ida Maria lenge hadde sitt musikalske virke. Hun er imidlertid ikke i tvil om at det er nå hun er på rett plass.

– Jeg har konkludert med at jeg ikke ønsker å bli størst mulig og tjene mest mulig penger. Alt som kommer i veien for at jeg kan lage og spille musikk, er jeg mistenksom mot. Jeg er ikke interessert i en bransje der utseende, klær og merkevarene du representerer er det viktigste.

Makt i musikk

Foto: Thomas Langvann

4. juni ble musikkvideoen til tittelsporet Dirty Money sluppet. Filmen er regissert av selveste Per Heimly, som også står bak alle pressefoto, og viser Ida Maria ikledd kjeledress fra Felleskjøpet.

Det er ikke tilfeldig at hun har gått god for akkurat dette sponsoratet. Samtidig som et anerkjennende nikk til bærekraftig arbeidstøy, er det et politisk statement.

– Jeg støtter bondeopprøret, distriktsopprøret, læreropprøret, sykepleieropprøret også videre. Jeg anerkjenner også at jeg har et talerør som artist.

På samme måte som hun har tatt grep for å få kontroll over egen musikk og karriere, mener hun at samfunnet trenger hjelp til å komme på rett kjøl.

– Vårt økonomiske system legger opp til konstant vekst, for enhver pris, enten det er vindmøller, sminke, eller antidepressiva. Alt for ofte blir mennesker oppfordret til å kjøpe et produkt for å gjøre oss lykkelig, når løsningen kanskje finnes i hjertene våre. Heller enn å drive med systematisert ødeleggelse må vi finne en måte å systematisere reparasjon.

Her mener hun musikk kan være et verktøy.

– Musikk kan ha en helbredende effekt, men musikk kan også brukes til å manipulere. Det er stor makt i musikk, og nettopp derfor er det ytterst viktig for meg at ikke jeg misbruker den makten, eller lar noen andre manipulere meg til det.