Nettradio med drahjelp fra UD

I 2010 produserte MIC Norsk musikkinformasjon i samarbeid med programleder Guttorm Andreasen 8 programmer i en webcastserie som ble kalt «99 Minutes». Nå har UD gått inn med støtte for å produsere 12 nye programmer i 2011.

 / 30/03/2011 /

I 2010 produserte MIC Norsk musikkinformasjon i samarbeid med programleder Guttorm Andreasen 8 programmer i en webcastserie som ble kalt «99 Minutes». Målet var å lage et unikt, streamet nettradiotilbud for utlendinger og andre som vil høre den aller beste norske musikken, helt uavhengig av genre, tid og sted. Guttorm Andreasen spiller alt fra Dimmu Borgir til Søstrene Bjørklund og det meste midt i mellom, så lenge det er god musikk. «99 Minutes» presenteres på engelsk for å trekke til seg utenlandske lyttere. Og det har tydeligvis programmet klart. De siste statistikkene viser at folk i 56 land har lyttet på «99 Minutes», fra India til Taiwan til Peru og Latvia.

Norge veldig gode på tung metall og passe fri jazz

– Det er en stor glede å lage musikkprogrammer med så mye god norsk musikk det er å plukke i akkurat nå, sier programleder Guttorm Andreasen.- Norge er veldig gode på tung metall og passe fri jazz, det er i de genrene vi har en slags internasjonal oppmerksomhet, men det er så utrolig mye mer å hente i den eksplosjonen av kreativitet vi hører nå i blant annet norsk folkemusikk, electronica og andre sidegenre. Mange utlendinger er klar over at vi har mange gode musikere og eksepsjonelt gode offentlige støtteordninger, men er overrasket over at vi klarer å lage så mye god musikk på tvers av genre også.

UD inn med direkte støtte

Nytt av året er at Utenriksdepartementet er gått inn med direkte støtte for å produsere 12 nye episoder av programmet i 2011. Mange norske ambassader rundt i verden legger «99 Minutes» ut på sine nettsider og bruker det aktivt i sitt arbeid med å sette fokus på norsk kultur. Guttorm Andreasen er veldig glad for at UD nå er inne som partner i produksjonen.- Det er klart det er flott å få selveste UD i ryggen! De har et enormt globalt nettverk så dette er noe som alle bare kan vinne på. Jeg har fått mailer fra Kina, Mexico, Bulgaria og fra lyttere i mange land, men dette betyr jo at sjansen for å bli hørt av virkelig mange bare blir større! Dette er bra for «99 Minutes» og MIC, for UD og ikke minst for norske musikere og norsk musikk!.

Spesialutgaver

«99 Minutes» laget flere spesialutgaver i 2010, blant annet med fokus på festivalen Folkelarm og et program viet alle de norske deltagerne på den anerkjente samtidsmusikkfestivalen i Huddersfield. Allerede i neste program blir det en spesialutgave i samarbeid med den norske ambassaden i Storbritannia. Program 10 skal handle om alle de norske artistene til årets utgave i Cheltenham Jazz Festival. Den kjente BBC-programlederen Fiona Talkington skal lage en stor bolk til programmet hvor hun intervjuer norske jazzartister og om hvorfor norsk jazz er så unik. Og det blir flere spesialprogrammer utover året.

2011 et spennende internasjonalt år for norsk musikk

Guttorm Andreasen gleder seg til å lage «99 Minutes» i år igjen.- 2011 er nok et spennende internasjonalt år for norsk musikk. Forhåpentligvis kan «99 Minutes» bli med på å åpne enda noen dører for norsk musikk i utlandet, men ikke minst og aller viktigst, finne mange lyttere som får høre vanvittig bra musikk – det er det god musikkradio handler om!

Lytt på programmene

Her kan du lytte på programmene:

Guttorm Andreasen er kjent fra mange år som programleder i NRK radio og tv, blant annet for det populære, daglige musikkprogrammet WASABI på NRK P2. Han er også internasjonal DJ og musiker og holder musikkforedrag og kurs om det meste.