NOPA-priser

Prisene ble overrakt ved en seremoni i regi av NOPA på Grand Hotel i Oslo i nærvær av 200 komponist- og tekstforfatterkolleger.

 / 09/12/2010 /

Pressemelding:

Halvdan Sivertsen og Mathias Eick mottar i kveld hvert sitt Kardemommestipend som består av et diplom tegnet av Thorbjørn Egner og 25 000 kroner. Prisen overrekkes ved en seremoni i regi av NOPA på Grand Hotel i Oslo i nærvær av 200 komponist- og tekstforfatterkolleger.

Kardemommekomiteen består av Anne Grete Preus, Eldbjørg Raknes og Sverre Indris Joner.

Kardemommestipendet er opprettet ved gave fra Thorbjørn Egner, og videreført av Egner-familien. Dette er 23. gang Kardemommestipendet deles ut.

Halvdan Sivertsen får NOPAs tekstpris for Juryen uttaler bl.a. at  “det er litt befriende å møte en tekst som tør adressere et dagsaktuelt og skamfullt tema, på en god og  klisjétynn måte. Litt befriende å møte en tekst som formulerer det vi mange har kjent på i møtet med nyheten om at norske soldater fremdeles er ekte vikinger. Og når Nasjonen Norge nå sitter i heisen, så er det ikke denne teksten som vil strømme ut av høyttalerne.

Og bare det faktum, er også litt befriende.”

for verket

i ytre format er lite, men som likevel rommer stor musikk. Det er en ballade som ved første øyekast ser temmelig tradisjonell ut, men som ved et grundigere blikk avslører originale grep både i form og melodiføring. Juryen ble også grepet av den intime, nesten magiske stemningen i stykket.

Som juryen karakteriserer som stort og ambisiøst, et 20 minutters stykke for solist og symfoniorkester. Vekslingen mellom solostemme og orkester er svært vellykket, verket har da også fått navn fra en av Platons store dialoger. Komponisten viser en imponerende kontroll over hele apparatet han har til rådighet, og utnytter klangmulighetene, både hos solisten og orkesteret han skriver for, til fulle .

Prisen utdeles av statssekretær i Kultudepartementet Lubna Jaffery Fjell.

Juryen for NOPA-prisene har bestått av Gaute Storaas, Eigil Berg, Tone Hulbækmo og John Ivar Bye.

Prisbeløpene er kr. 25 000.

for det vakre, solide og særpregede tekstarbeidet på albumet SYNLIGE HJERTESLAG. Her finnes et personlig og modent tekstunivers, og det er bare å ønske «pophåpet fra Prøysenland» lykke til videre.

Styret i Tekstforfatterfondet – Kari Iveland, Øystein Sunde, Tore Thomassen.

NOPA

Norsk forening for komponister og tekstforfattereKongensgate 40153 Oslotel. 22 47 30 00/92 65 01 40