– KI-musikk må lisensieres kollektivt i tre ledd: trening, tilgjengeliggjøring og bruk
(Oslo, 29. april 2025) De fem nordiske musikk-opphavsrettsorganisasjonene lanserer i dag felles prinsipper for lisensiering av generativ kunstig intelligens (KI). – Prinsippene viser tydelig retning for hvordan KI-tjenester skal forholde seg til musikkrettigheter, og legger til rette for en ansvarlig og bærekraftig kreativ økonomi, sier Inger Elise Mey i TONO.
/ 29/04/2025 / Willy MartinsenKunstig intelligens forandrer raskt hvordan musikk lages og brukes. De nordiske kollektive forvaltningsorganisasjonene – Stim (Sverige), Koda (Danmark), Stef (Island), Teosto (Finland) og TONO lanserer i dag nye prinsipper for lisensiering av musikk i KI-tjenester.
Organisasjonene er blant de første i verden som lanserer slike prinsipper.
– Teknologiselskaper må respektere musikkskapernes rettigheter, være åpne om hva slags musikk musikk de bruker og betale de som har skapt musikken de bygger KI-musikktjenester på. De nye prinsippene vil gi rettighetshaverne rettmessige inntekter samtidig som KI-selskapene får enkel tilgang til opphavsrettsbeskyttet musikk, sier Inger Elise Mey, avdelingsdirektør for Internasjonal i TONO.
– Prinsippene viser tydelig retning for hvordan KI-tjenester skal forholde seg til musikkrettigheter, og legger til rette for en ansvarlig og bærekraftig kreativ økonomi, sier hun.
Les det felles, nordiske prinsippdokumentet her (pdf)
De fem organisasjonene krever lisensiering av musikkrettigheter i tre ledd av KI-verdikjeden. Lisensiering på alle disse nivåene er nødvendig for å sikre rettferdig vederlag og ivareta verdien av menneskelig kreativitet. Samtidig gir lisensieringen KI-selskaper trygghet for at de har opptrådt ansvarlig og lovlig overfor låtskrivere, komponister og sangtekstforfattere og deres rettigheter.
De tre leddene er:
– Gjennom våre felles KI-prinsipper forplikter vi oss til å støtte en ansvarlig utvikling av KI, samtidig som vi beskytter skapende kunstneres rettigheter og inntektsgrunnlag. Innovasjon må ikke skje på bekostning av menneskelig kreativitet. Rettighetshavernes bidrag må respekteres, verdsettes og lisensieres på rettferdige vilkår, sier Mey
For KI-selskapene er kollektiv lisensiering av opphavsrettigheter i musikk den best mulige løsningen. Dette sikrer enkel tilgang til rettigheter, rettferdig vederlag til rettighetshaverne og transparent fordeling. Modellen er både velfungerende, bærekraftig og ressursbesparende for selskapene.
Organisasjonene jobber nå videre med å utvikle detaljerte lisensieringsmodeller og står klare til å inngå avtaler med KI-aktører. De oppfordrer KI-selskaper til å ta kontakt for samarbeid.
Om de nordiske kollektive forvaltningsorganisasjonene:
STIM (Sverige), Koda (Danmark), Teosto (Finland), Stef (Island) og TONO er alle eid og styrt av låtskrivere, komponister, sangtekstforfattere og musikkforlag i sine respektive land, og representerer samlet sett nærmere 250 000 medlemmer i tillegg repertoar fra resten av verden som de representerer gjennom gjensidighetsavtaler med tilsvarende selskaper verden over. For mer informasjon, besøk stim.se, koda.dk, teosto.fi, stef.is og tono.no.
Kontaktpersoner:
Inger Elise Mey, avdelingsdirektør for Internasjonal i TONO, mob. +47 922 37 982, mey (a) tono.no
Willy Martinsen, kommunikasjonsdirektør i TONO, mob 909 65 254, willy.martinsen (a) tono.no