– Nordnorsk, ujålete guddommelighet

Sangteksten er brukt på alt fra Frelsesarmeens stearinlys til juleøl fra Lofotpils. I forrige uke kåret NRK Nordland Trygve Hoffs velkjente sang Nordnorsk julesalme til «tidenes låt fra Nordland.» – Den er soundtracket til Nord-Norge i Jula. Det er en ujålete guddommelighet over sangen, forteller Anne Nymo Trulsen i Hekla Stålstrenga.

 / 13/12/2018 /

Nordnorsk julesalme ble introdusert av Trygve Hoff i barne-TV-serien «Lyset i mørketida» i desember 1985. Da bandet Hekla Stålstrenga bestemte seg for å arrangere julekonserter, var dette den eneste sangen de visste måtte med.

– Den er soundtracket til Nord-Norge i Jula. Det er en ujålete guddommelighet over sangen, forteller Anne Nymo Trulsen i Hekla Stålstrenga.

Bandet har en av åtte TONO-registrerte versjoner av Hoffs julesang, i tillegg til originalen. For tiden spiller de julekonserter i kirker landet over, og Nordnorsk julesalme er sang nummer tre på setlisten deres.

– Hver gang jeg begynner på første linje, ser jeg at folk får lavere skuldre, og begynner å smile. Det er virkelig et adrenalinkick, fordi jeg ser forventningen og jeg vet hvor mye sangen betyr for folk – også meg.

– Nordnorsk julesalme er soundtracket til Nord-Norge i adventstiden, mener Anne Nymo Trulsen i Hekla Stålstrenga. Foto: Daniel Lilleeng

Hør Anne Nymo Trulsen fra Hekla Stålstrenga om Nordnorsk julesalme her:

Tilfeldig møte

Det er syv år siden Pål Moddi Knutsen gjorde sin tolkning av julesalmen. Artisten og låtskriveren fra Senja i Troms forteller at det var en ren og skjær tilfeldighet at han støtte på sangen.

– Den var aldri en del av vår julekanon hjemme, så sangen var helt ukjent for meg i oppveksten. På videregående var jeg musikklærer for en gruppe med psykisk utviklingshemmede, og det var de som lærte meg den.

Han er sikker på at disse omstendighetene har påvirket hans versjon av låta , som har over 1,4 millioner avspillinger på Spotify.

– Det at jeg lærte den slik, gjør nok også at min versjon er en del seigere enn originalen. Jeg hadde jo ikke noe sammenligningsgrunnlag, og noter kan jeg heller ikke.

Fri for «Toten-stemning»

– Den er ingen overdreven hyllest til noe og den gir ingen løfter. Det er bare en liten bønn om håp i mørketiden, sier Moddi om Nordnorsk julesalme. Foto: Jørgen Nordby

I likhet med for Trulsen og Hekla Stålstrenga, har Nordnorsk julesalme en spesiell betydning for Moddi. Han opplever ellers julesanger som ganske meningsløse.

– Jeg har aldri vært spesielt religiøs av meg, og «På låven sitter nissen» fungerer ikke i en Senja-kontekst. Vi har hverken nisser eller låver.

Han innrømmer at han egentlig aldri har vært særlig glad i jul. Det han beskriver som «den snille, hyggelige halvmelankolske Toten-stemninga» biter ikke på ham.

– Men det gjorde Nordnorsk julesalme. Den er ingen overdreven hyllest til noe og den gir ingen løfter. Det er bare en liten bønn om håp i mørketiden.

Salme No. 024

Nordnorsk julesalme er i vinden som aldri før. I 2015 fylte sangen 30 år, og i år ble den kåret til «Tidenes sang fra Nordland» av NRK Nordland. Musikkforlegger og en av rettighetsforvalterne, Odd Steenberg i Norsk Noteservice, forteller at de sender ut noter for piano, kor, korps og storband  over hele landet.

– Den bare vokser og vokser. Teksten er brukt på alt fra Frelsesarmeens stearinlys til juleøl fra Lofotpils. Dessuten ble den innlemmet i den nye salmeboka i 2013, under navnet «Velsigna du dag over fjordan».

Dette tror Anne Nymo Trulsen har vært med på å sørge for at sangen har blitt gjenoppdaget av yngre generasjoner.

Saken fortsetter under bildet.

Teksten til Nordnorsk julesalme er brukt på alt fra stearinlys til juleøl. Hekla Stålstrenga fotografert av Knut Aaserud.

– Vår herre i vêret

Nordnorsk julesalme er imidlertid noe mer enn en salme, mener Moddi. Til tross for at han ikke selv er religiøs, treffer teksten ham.

Gud er han som bor i bøkene. Mens Vår herre er han som ror på fjorden. Han er i vinden og i vêret. Og slik opplever jeg at det er i Nordnorsk julesalme. Det handler ikke frelse og evangelium, men om noe mye mer jordnært.

Det er nettopp denne evnen til å trekke det guddommelige ned på jorda som gjør sangen spesiell for Trulsen i Hekla Stålstrenga også.

– Gud symboliserer et lys og et håp i teksten. Det er noe som vokter over det Nordnorske i mørke- og adventstiden. Når man har det med seg blir det lettere å gå mørket i møte.

Hør Moddi om Nordnorsk julesalme her:

– Gud er han som bor i bøkene. Mens Vår herre er han som ror på fjorden. Han er i vinden og i vêret. Og slik opplever jeg at det er i Nordnorsk julesalme. Foto: Jørgen Nordby