Norske bibliotek med gratis filmstrømming

Norske bibliotek skal tilby gratis filmstrømming til lånekunder. Tjenesten Filmoteket lanseres i april – med TONO-avtale.

 / 01/04/2020 /

Flere norske bibliotek skal tilby gratis spillefilm til sine lånekunder. Bibliotekenes egen strømmetjeneste, Filmoteket, er utviklet av Norgesfilm og lanseres i løpet av april.

Tjenesten er gratis for lånerne, men biblioteket betaler 25 kroner per lån. Deler av pengene går tilbake til filmens rettighetshavere – blant annet gjennom TONO som forvalter filmkomponisters rettigheter.

– Dette er et strålende tilbud fra bibliotekene. Gratis film til bibliotekets brukere og rimelig vederlag til rettighetshaverne i inn- og utland – det er en vinn-vinn-situasjon. Vi er svært fornøyd med vårt gode og langvarige samarbeid med Norgesfilm, sier Inger Elise Mey, direktør for Online Media i TONO.

– Gratis film til bibliotekets brukere og rimelig vederlag til rettighetshaverne i inn- og utland – det er en vinn-vinn-situasjon, sier Inger Elise Mey, Avdelingsdirektør for Online Media i TONO. Foto: Caroline Roka

TONO og Norgesfilm har arbeidet tett over mange år og har avtaler vedrørende en rekke tjenester. Det er etablert gode rapportrutiner som sørger for at TONO får avregnet vederlag tilbake til filmkomponistene.

– Norgesfilm har jobbet med utvikling og leveranse av strømmetjenester og digital filmformidling i 20 år mot både utdanningssektoren, biblioteksbransjen, den profesjonelle filmindustrien, mediehus, helsevesen og kulturbransjen, og vi har alltid hatt et godt samarbeid med TONO. Dette fortsetter nå med nok en strømmetjeneste der vi denne gang skal hjem i stua – eller hvor enn brukeren måtte befinne seg, og der kun lånekortet og internettilgang trengs for å få en virkelig god filmopplevelse, helt fritt tilgjengelig, sier Anders Koppang-Grønn, daglig leder i Norgesfilm.

– Ubetinget suksess

En lang rekke norske biblioteker har bestilt Filmoteket som blir tilgjengelig i løpet av april. Om ditt bibliotek er med i ordningen kan du lese på Norgesfilms hjemmesider.

Når tjenesten lanseres vil den inneholde omtrent 200 norske og internasjonale spillefilmer for barn og voksne.

– Vi har i mange år levert tilsvarende tjenester på oppdrag fra Norgesfilms kunder i våre naboland Danmark, Sverige og Finland. Dette har vært en ubetinget suksess. Nå er det norske bibliotekers tur til endelig å kunne tilby alle brukerne en attraktiv strømmetjeneste med populære nasjonale og internasjonale filmer av høyeste kvalitet og således bli enda mer relevant for sitt brede publikum i alle aldre, forteller Koppang-Grønn.