Norske sangtekster

Pressemelding: Sangtekster kan uttrykke følelser og sinnsstemninger i et banalt språk som bare funker i sang. Samtidig snakker de til noe dypt menneskelig i oss og kan treffe oss mye hardere enn for eksempel dikt. Dette er tema i kveldens Bokprogrammet der blant andre artistene Bjørn Eidsvåg og Lars Vaular er gjester.

 / 08/11/2010 /

Bokprogrammet har invitert Bjørn Eidsvåg, høvdingen i norsk voksenpop og en av deunge skuddene på stammen, hip hop’er Lars Vaular til rockebaren Revolver. Bjørn Eidsvåg er aktuell med platen «Rundt neste sving» og har også medvirket på sangen «Leah» på Lars Vaulars siste plate «Helt om dagen, helt om natten». Lars Vaular (f.1984) kommer fra Åsane i Bergen og har rappet på bergensk siden 2003. Han debuterte som soloartist med platen «La Hat» i 2007. Sammen skal Bjørn og Lars dele med oss koden for hvordan skrive gode tekster.

Men først reiser Bokprogrammet til Nord-Sverige. Svenskene har lang og stolt tradisjon for å skrive pop- og rocktekster på morsmålet. Akkurat nå er Annika Norlin i skuddet. Hun er en ung og framgangsrik artist med en tidligere karriere som journalist i avis og radio. Hun har laget tre album under navnet «Hello Saferide» og to med soloprosjektet «Säkert». Norlin har mottatt flere priser for både tekst og musikk. I tillegg har hun nylig utgitt en novellesamling, som hun også har vunnet pris for.

En annen ung norsk artist som er opptatt av tekst, er Odd Nordstoga. Bokprogrammet har truffet ham i studioet hans hjemme på Lambertseter der han snakker om hva teksten betyr for ham og ikke minst om det å synge på dialekt. Odd Nordstogas siste plate «November» har akkurat kommet ut. På platen har Odd skrevet flere av tekstene og platen ble mottatt med svært gode kritikker.

Programleder Siss Vik gir deg ukentlige møter med alt fra nobelprisvinnere til kioskdronninger. Hun retter bokprogrammets sultne lesebriller over brennaktuelle tekster, stille bestselgere, politisk propaganda og hip hop-tekster.