Noter under treet

Jakter du julestemning eller planlegger du presanger? Musikk bringer glede i julen, både i lystige lag og pakket i papir.

 / 11/12/2020 /

Jul er musikkens høytid. Tonene fyller oss med både lystig juleglede og høytidsstemt melankoli, og er alfa og omega i desember måned.

– Det er ofte at det ikke helt blir jul før man samler seg ved pianoet, forteller Unni Boretti, forlagssjef i Norsk Musikforlag. Foto: Caroline Roka.

For de fleste blir det ikke jul før vi hører den riktige versjonen av den riktige julesangen. Og når julekvelden endelig kommer er det ingenting som å pakke opp en musikalsk gave.

– Det er mange som ønsker å spille selv i julen

Unni Boretti

Norske musikkforlag har en hel verden av notehefter og sang- og visebøker som kan fylle juletiden med musikk – Enten du jager julestemningen eller søker den perfekte present.

Spill deg til julestemningen

For mange kommer julestemningen med musikken, og hva er vel bedre enn å nyte en konsert fra familiens egen gitarist, fiolinist, trekkspiller eller oboist?

– Det er mange som ønsker å spille selv i julen. Det er ofte at det ikke helt blir jul før man samler seg ved pianoet, forteller Unni Boretti, forlagssjef i Norsk Musikforlag.

Nettopp nå i år kan det være at musikken i hjemmet blir ekstra viktig. Mange har tradisjoner knyttet til juleavslutninger og korps- og korkonserter. Dette blir det færre av i år.

– Det som er spesielt i år, med tanke på korona, er at vi selger ofte mye julehefter som brukes i forbindelse med samlinger og konserter. Det blir det lite av i år, så vi merker godt at det er en pandemi, også når det gjelder salg av noter.

Gi noter i gave

Når julekvelden kommer og julemiddagen er fortært, kan det hende det er noen pakker under treet. Hvis du har en musiker på gavelisten, bør du ta en kikk på tonenes skriftspråk.

– Trykte verk har jo gjerne en veldig god holdbarhet. Vi utgir alle slags noter i alle sjangre for alle nivåer. Også samlinger med poplåter. Fordelen med en sangbok er at du også får med deg mange sanger som du kanskje ikke kjenner fra før, så du utvider repertoaret. Det å ha en sangbok vil neppe gå av moten.

Det utgis stadig sang- og notebøker både med nytt og gammelt materiale. Mange kjente låtskrivere og artister gjør musikken sin tilgjengelig på denne måten.

– Vi har 800 kvadratmeter med notelager, og et kundesenter og butikk på 100 kvm med noter fra mange forlag så det er vanskelig å anbefale noe konkret. Alt avhenger av nivå og hva man liker, forteller Boretti.

I tillegg til pengene fra salget, får musikkskaperne penger gjennom TONO når musikken på notebladet blir framført offentlig. Foto: Kristian Dugstad / TONO

Penger til musikkskaperne

Noter og sangbøker er en viktig del av økonomien i musikkbransjen. Hver gang du kjøper en note, tjener de som har skrevet musikken penger.

– Vi oppfordrer folk til å kjøpe noter som forlaget har gitt ut, framfor å laste ned noe som ligger på nettet, og som kan være ulovlig. Dette er også inntekter til rettighetshaverne, og sikrer at opphavsretten blir ivaretatt.

Og ikke minst: I tillegg til pengene fra salget, får musikkskaperne penger gjennom TONO når musikken på notebladet blir framført offentlig.

Hvor kan du kjøpe note-, sang- og visebøker?

Det finnes flere norske musikkforlag som utgir og selger noter. De fleste av disse er organisert i Norsk musikkforleggerforening, en av TONOs tre gruppeforeninger. Disse er også rettighetshavere i TONO.

Her er en liste over våre forlagsmedlemmers notebutikker hvor det kan kjøpes både fysiske og digitale noter og bøker:

Musikkforlagene (Norsk Musikforlag, Musikk-Husets Forlag, Lyche Musikkforlag og Majorforlaget) https://musikkforlagene.no/

Notebutikken (Norsk Noteservice og Cantando) https://notebutikken.no/

Blåmann Musikkforlag: http://www.blamann.no/musikkforlag/

Obligato Musikkforlag: https://obligato.no/butikk/

Bibelselskapet/Verbum: https://bibel.no/nettbutikk

Frelsesarmeen: https://shop.frelsesarmeen.no/categories/noter