Opprop om sang i skolen

Bruk av sang nevnes ikke i den nye læreplanen for grunnskolen. En lang rekke nasjonale organisasjoner reagerer med et opprop om sang i skolen.

 / 07/06/2019 /

Bruk av sang nevnes ikke i den nye læreplanen for grunnskolen. En lang rekke nasjonale organisasjoner reagerer med et opprop om sang i skolen.

Foto over: Istock.com/Highwaystarz-Photography

Det er 32 nasjonale organisasjoner som står bak oppropet om sang i skolen. I den nye generelle læreplanen for grunnskolen nevnes ikke lenger ordet sang, slik som tidligere. Oppropet, ledet av organisasjon Krafttak for sang, mener sangen har en viktig plass i grunnskolen og samfunnet forøvrig.

Sang er et av våre viktigste kulturuttrykk, og har vært en sentral del av den norske skolehverdagen gjennom århundrer. Det er i dag godt dokumentert at sang kan brukes som et effektivt virkemiddel for læring og motivasjon i en rekke fag.

Sang kan bidra til et positivt læringsmiljø, til å bygge fellesskap og har positiv effekt på kognitive prosesser som konsentrasjon, hukommelse, motivasjon og språkinnlæring. Sang kan også brukes forebyggende mot mobbing, styrke empati og psykisk helse og bidra til en naturlig integrering av barn med en annen kulturell og språklig bakgrunn. Gjennom sangen skapes tradisjoner som blir felleseie for alle barn og voksne på skolen – uansett sosial bakgrunn og alder. Det ligger også en verdi i at elever og lærere får et sunt og bevisst forhold til sin egen sang- og talestemme.

Hentet fra Opprop mot svekkelse av sang i skolen.

Syng ut

Organisasjonene oppfordrer nå alle til å delta i markeringen «Syng ut» utenfor stortinget onsdag 12. juni kl. 16.00.

Det synges mindre i skolen enn før og det er vi svært bekymret for. Det gjør oss fattigere både som mennesker og som nasjon. Onsdag 12. juni kl 16.00 skal vi ha en sangmarkering foran Stortinget der vi sier klart fra til politikerne om at vi trenger mer sang i skolen. På markeringen skal vi synge kjente sanger som Per Spelmann, Grevling i taket, Forelska i lærer’n og Dyrene i Afrika. Maj Britt Andersen og andre kjente artister skal være forsangere.

Du kan lese mer om markeringen her.

Foto: Privat

Sosiale medier

Som en del av oppropet oppfordres også alle til dele innhold i sosiale medier:

Lag ramme på profilbilde på Facebook
Legg til #syngut-ramme på ditt profil-bilde på Facebook. Gå til din profilside og klikk “Oppdater profilbilde”. Klikk «Legg til ramme», søk på #syngut. Du kan for eksempel godta forslaget om at rammen skal ligge på i 7 dager.

Posting på Facebook
Del oppropet http://syngiskolen.no og oppfordre vennene dine til å stille foran Stortinget 12. juni kl. 16. Hastag med #syngut

Bilde på Instagram
Poste vedlagte bilde på instagramfeeden din, gjerne med teksten: “Jeg støtter oppropet om sang i skolen. Møt opp foran Stortinget onsdag 12. juni kl. 16.00 og syng ut! #syngut

Facebook / Instagram story
Legge ut et bilde (eller video om du vil) av deg selv på instastory og/eller facebookstory med hashtaggen #syngut og teksten “Jeg støtter oppropet for sang i skolen!”