RnB på internasjonalt nivå

Ousu Leigh vil levere RnB på internasjonalt nivå. Etter halvannet år som musiker, med to singler på samvittigheten, har han allerede begynt å få oppmerksomhet av bransjen.

 / 05/04/2019 /

Ousu Leigh vil levere RnB på internasjonalt nivå. Etter halvannet år som musiker, med to singler på samvittigheten, har han allerede begynt å få oppmerksomhet av bransjen.

Foto øverst: Akam1k3

Ousu Leigh har drevet aktivt med fotografi siden 2015. For halvannet år siden startet han musikkarrieren sin. Foto: Kevin J. Dela Cruz.

Navn: Ousu Leigh
Alder:  20
Aktuell med:  Singelen ”Run From” som kom ut i Mars.
TONO-medlem siden:  Starten av 2019

Hvem er Ousu Leigh?
Jeg er en ung artist og fotograf fra Grünerløkka i Oslo.

Hva er din musikalske bakgrunn?
Jeg har holdt på med musikk aktivt i cirka halvannet år. Jeg spilte trommer i barndommen, men jeg gikk ikke så dypt inn i det.

Du er også fotograf, og har vært det lenger enn du har drevet med musikk?
Ja, man kan vel si det sånn. Eller, jeg prøvde meg frem med musikk før foto, men jeg tok det aldri så seriøst. Jeg begynte med foto i slutten av 2015, og da bare falt jeg helt inn i det og var 100 prosent dedikert til det i tre-fire år fremover.

Hvordan gikk veien fra foto til musikk?
Det startet vel med at jeg innså at jeg kunne bruke foto som et verktøy for å komme nærmere innpå musikkverdenen på en måte. Gjennom kamera fikk jeg tilgang til konserter jeg egentlig var for ung for å gå på, og jeg endte opp med å være rundt så mange artister og musikkfolk at jeg ble veldig inspirert til å begynne å lage musikk selv.

Hva er forskjellen på fotografen og artisten Ousu Leigh?
Jeg har jo drevet mye med konsertfoto, og som fotograf på scenen er jeg ganske stille. Da prøver jeg å ikke ta for mye plass, for å kunne la viben og øyeblikkene jeg prøver å fange være organiske og ekte. Og jeg er kanskje litt mer konsentrert og bevisst på hva som skjer rundt meg, for å prøve å se hva som kan være et kult bilde. Man blir litt ”mystisk” på en måte.

Som artist, spesielt på scenen, er jeg veldig utadvent, noe jeg vanligvis er uansett. Jeg føler jeg mister den redselen man av og til kan ha når det kommer til å fortelle om seg selv og personlige hendelser og følelser. Det er jo en ganske unaturlig og skummel ting å stå foran masse folk og fortelle om de tingene man føler er aller mest personlig. Men det er verdt det når man opplever å få så god respons, og merker at folk liker det.

Hva het den første låten dere noen gang skrev, og hva handler den om?
Hahahaha. Den første sangen jeg skrev het «Dragen», og var en slags anthem for fritidsklubben jeg pleide å gå på etter skolen. Det var et musikkprogram på klubben, og til slutt var det bare jeg og to jenter i klassen min som ble igjen. Da lagde vi tre «Dragen»-sangen. Vi var kanskje ni-ti år gamle.

Hvordan oppstår musikken din i dag? Hvordan skriver du?
Jeg er mest komfortabel med å skrive hjemme, sent på kvelden. I det siste har jeg vært mye i studio med produsenter, og prøvd å bli komfortabel med å skrive i studio. Av en eller annen grunn skriver jeg fortsatt best når jeg er helt alene.

Påvirker din bakgrunn i foto hvordan du jobber med musikk?
Ikke egentlig, men i og med at jeg har jobba visuelt så lenge, pleier jeg ofte å få visjoner for cover, musikkvideoer, pressebilder som kan passe visuelt til hvordan låter høres ut.

Fortell om den seneste singelen din, Run From?
Run From er en rolig RnB-låt som handler om å være der for en person som har en fortid som de prøver å legge bak seg, eller komme seg unna. I motsetning til min første singel, Notice, som er litt mer uptempo og trap-inspirert, er Run From litt mer laidback. Jeg ville slippe den tidlig, for å vise at jeg liker å gjøre litt forskjellige ting innenfor sjangeren.

Du har til nå bare gitt ut to singler, men har allerede begynt å få mye oppmerksomhet. Du har nylig blitt kåret til Månedens Urørt av NRK P3. Hva betyr det for deg?
Å få Månedens Urørt var dritgøy, og jeg hadde ingen tanker om at jeg skulle få det såpass tidlig, så jeg ble veldig overrasket. Det er kult å se at mennesker som dedikerer tiden sin til å finne ny musikk har såpass stor tro på meg, og det jeg gjør med musikken min. Det inspirerer meg til å fortsette å levere.

Du har sagt i tidligere intervjuer at du vil fylle et musikalsk tomrom i norsk musikk. Hva mener du med det?
Jeg føler det er en stor mangel på RnB i Norge for tiden, spesielt på engelsk. Jeg syntes mye RnB vi har i Norge er utvanna og «poppa». Jeg vil være en av de få som leverer RnB på internasjonalt nivå, slik som mange av de større artistene vi hører på fra for eksempel USA, Canada og UK.

Hva jobber du med nå? Hva bringer 2019 for deg?
Akkurat nå for tiden er jeg mye i studio og lager ny musikk, ferdigstiller sanger og planlegger hva som skal slippes i løpet av året. Jeg skal også spille mer live utover året, og jeg signerte nylig med GR:OW, så nå sitter jeg og gutta å plotter egentlig.

Ousus mål er å levere RnB på internasjonalt nivå. Foto: Kevin J. Dela Cruz.

Hva er karrierehøydepunktet ditt så langt?
Så langt må det vel være det andre showet mitt på By:larm. Hele familien var der, utrolig mange venner og bekjente, og veldig mange ukjente! Så alt i alt var det bra stemning, og jeg fikk mye bra feedback.

Har du et instrument eller annet utstyr som er uunnværlig i skriveprosessen?
Jeg trenger egentlig bare en mac og en mic. Så lenge jeg har noe å skrive på og noe å legge ned idéer på, så er jeg good.

Hva gjør du når du ikke lager musikk? (eller tar bilder)
Prøver å koble av as. Å jobbe kreativt er mentalt krevende. Det er digg å ikke tenke så mye noen ganger, og bare chille med venner eller se på serie eller noe sånt.

Hva er den største musikkopplevelsen din?
Til nå må det være da Karpe spilte tre dager på rad i Spektrum. Jeg var jo der som fotograf og dokumenterte alle konsertene. Det var bare sykt å se at en konsert kunne bli gjort på en så stor skala, i hvert fall tre ganger på rad!