Rune Grammofon er tildelt TONOs formidlerpris 2023

Rune Kristoffersen og hans plateselskap Rune Grammofon er tildelt TONOs formidlerpris 2023. – Siden starten har plateselskapet vært ensbetydende med kvalitet, sier juryen.

 / 03/11/2023 /

Blant en liten krets av venner og samarbeidspartnere i kontorene til tidligere vinner av TONOs formidlerpris, Grappa musikkforlag i Oslo, ble Rune Kristoffersen 2. november tildelt TONOs formidlerpris 2023 for hans arbeid gjennom hans plateselskap Rune Grammofon.

Blant de som var til stede for å hylle Kristoffersen var Rune Grammofon-artistene Hedvig Mollestad og Espen Eriksen, Helge Westbye og de andre i Grappa Musikkforlag, venn og samarbeidspartner Terje Pedersen fra plateselskapet Drabant – og Helene Rognøy og Willy Martinsen fra TONO, som hadde med seg diplom, juryens begrunnelse – og marsipankake.

Kvalitetsprofil og internasjonalt fokus

Juryen sier i begrunnelsen at Rune Grammofon har en tydelig profil på kvalitetsmusikk, og at det i løpet av sine 25 år har vært med å spre norsk musikk langt utenfor landegrensene:

– Dette er en veldig hyggelig anerkjennelse etter å ha drevet Rune Grammofon i 25 år. Jeg har alltid vært opptatt av at plateselskapet skal ha en tydelig profil, både musikalsk og visuelt. Illustratør Kim Hiorthøy har vært med fra starten, og har designet cirka 250 platecovere. Jeg har også i 20 år hatt en engelsk PR-agent, som også har vært viktig. Jeg har prioritert engelsk musikkpresse, som jo leses over hele verden. Det har vært viktig for å få musikken ut over landegrensene, sier han.

Prisvinneren omkranset av Rune Grammofon-artistene Hedvig Mollestad og Espen Eriksen. (foto: Willy Martinsen/TONO)

Juryens begrunnelse

Rune Kristoffersen etablerte Rune Grammofon i 1998, og siden starten har plateselskapet vært ensbetydende med kvalitet. Kristoffersen har valgt den smale sti ved å prioritere ulike eksperimentelle uttrykk med et begrenset kommersielt potensial, men Rune Grammofon har i løpet av sine 25 år vært med å spre norsk musikk langt utover sjanger- og landegrenser. Mange norske artister nyter i dag godt av oppmerksomheten og anseelsen som Rune Grammofon og andre aktører har skapt for norsk, eksperimentell musikk i utlandet. 

Utdelt siden 2011

Der TONOs EDVARD-pris deles ut til komponister og sangtekstforfattere som har skapt fremragende musikkverk og sangtekster, deles TONOs formidlerpris derimot ut til mennesker, organisasjoner og selskaper som gjør et eksepsjonelt arbeid for å formidle musikk ut til publikum.

Blant tidligere mottakere er Øya-festivalen, Mannfred Eicher/ECM, musikkforleggere som Leif Dramstad og Kai Robøle, Tommy Tee, Jazznytt-bloggen «Now’s the time»,  hiphop-mediet YLTV m.fl.

Juryen for TONOs formidlerpris 2023

Juryen for TONOs formidlerpris har i år bestått av Sten Ove Toft (uavhengig TONO-medlem), Agnes Hvizdalek (Norsk komponistforening), Alexander Austheim (NOPA), Andrew Smith (Musikkforleggerne), Martin Rane Bauck (Norsk komponistforening), Oda Svendsby (Musikkforleggerne), Ole Børud (uavhengig TONO-medlem) og Samsaya Sharma (NOPA). 

Om TONO

TONO ble stiftet i 1928 og er et non-profit samvirkeforetak som eies og styres av komponister, sangtekstforfattere og musikkforlag, og som forvalter de økonomiske opphavsrettighetene i deres musikkverk. TONO gir tillatelse til bruk av beskyttet musikk på radio, TV, internett, konsert, kino m.m. mot betaling, og overfører hvert år sitt økonomiske resultat til rettighetshavere i musikk som har blitt fremført offentlig. TONO har mer enn 40 000 medlemmer, men arbeider også for millioner av opphavere og musikkforlag fra verden for øvrig. TONO gir musikkskapere et økonomisk grunnlag til å kunne skape ny musikk, og samler og forenkler lisensiering av beskyttet musikk overfor musikkbrukere. TONO omsatte i 2022 for 864,6 millioner kroner.

For mer informasjon:

Willy Martinsen, Kommunikasjonsdirektør i TONO, willy.martinsen a tono.no, tlf. +47 909 65 254