Savn etter felleskap

Da låtskriver Anders Risan kjente på savnet etter energien fra samspill, tok han saken i egne hender. Ved hjelp av en enkelt demo rekrutterte han sine fem medmusikanter, til det som ikke skal bare skal være «Anders med band».

 / 22/03/2019 /

Navn: Thomas André Hjelleset (21) Erlend Synnes Drønen (24) Sondre Rasmussen (21) Kim Ervik (32) Anders Risan (26) Andreas Meland (24)
Aktuell med: Debut-singelen «Få Pusten Tilbake»
TONO-medlem siden: 2015 (Anders)

Alle foto: Asbjørg Homme Lindeland

– Hva er deres musikalske bakgrunn?
– Vi har både felles og forskjellig musikalsk bakgrunn. Vi har alle studert musikk på Ansgarskolen i Kristiansand. Vi har riktignok forskjellige referanser når det kommer til sound, men når vi samles blir det fort godt samspill og enighet. Vi er fans av alt fra U2 til Karpe og Boy Pablo til Sigrid. Noen elsker gospel, andre elsker pop, og alle elsker vi det vi holder på med.

–Hvordan ble Discothéque Franson til?
– Anders (vokalist og låtskriver) hadde et ønske om å starte et band. Han kjente på savnet etter å ha flere med på laget som ønsket det samme. Noen som pushet ham til å skrive mer musikk. Han savnet også den energien man får av å spille med andre. Han skrev da en låt, og sendte rundt en demo til en gjeng venner og bekjente som han kunne tenke seg å starte et band med. Det var viktig at det var noe alle følte eierskap til og at det ikke bare ble «Anders med band», men at det faktisk ble et band. Alle som ble spurt ønsket og være med. Deretter begynte vi å arrangere og øve inn en del låter som han hadde skrevet, for så å ta de med videre til scene og studio.

– Hvordan jobber dere sammen? Hvordan oppstår musikken deres?
– Det starter som regel med en tekst og melodi med en enkel demo fra Anders. Den tas med til øvingsrommet, hvor vi i felleskap er kreative, og finner ut hvordan vi skal kle låta. Deretter tar vi dette med oss i studio. Vi er heldige som har tilgang på studio på Ansgarskolen som holder høy standard.

– Fortell om den seneste utgivelsen deres?
– Vår første låt heter «Få Pusten Tilbake». Den handler om følelsen av å bli kvalt i et forhold, men den har også et litt tvetydig budskap, for den handler også om noen som er «breathtaking». Vi har bare gitt ut en singel, men vi er midt i innspillingsprosessen på to nye singler som slippes før sommeren. Vi gleder oss veldig til utgivelsen av disse. Vi har fått utrolig gode tilbakemeldinger av venner, bekjente og mindre bekjente og til og med radio, og responsen er at folk gleder seg til mer musikk.

– Hva jobber dere med nå? Hva bringer 2019 for dere?
– Vi jobber videre med å få en full setlist som vi kan dra på turné med. Vi begynte å spille sammen for mindre enn et halvt år siden og til nå har ting gått veldig fort, og vi er snart klare for dette.

– Hva er karrierehøydepunktet deres så langt?
– Offentlig respons er jo alltid et høydepunkt, så avspilling på P1s Kveldsåpent og P3s Urørt er nok så langt en vinner. Det var også veldig gøy å spille inn live musikkvideo på Glassbua Live. Dette er å finne på YouTube.

– Har dere et instrument eller annet utstyr som er uunnværlig i skriveprosessen?
– Iphones taleopptak kanskje?

– Hva gjør dere når dere ikke lager musikk?
– To av oss studerer musikk, en jobber som akustiker, en annen studerer teologi, en tar påbygg og en annen jobber som barne- og ungdomsarbeider.