Slik ble låta til: «10000 Lovers»

Hva er koblingene mellom TNT-låta «10.000 Lovers (In One)», danseband-klassikeren «Tiotusen röda rosor» og en new romantics-låt? Ronni Le Tekrø gir oss de oppsiktsvekkende svarene i dette intervjuet.

 / 03/10/2014 /

Hva er koblingene mellom TNT-låta «10.000 Lovers (In One)», danseband-klassikeren «Tiotusen röda rosor» og en new romantics-låt? Ronni Le Tekrø gir oss de oppsiktsvekkende svarene i dette intervjuet.

Tekst: Kai Lofthus

Når musikere og låtskrivere jobber med en ny låt kan inspirasjonen komme fra nesten hva – og hvor – som helst. Historien om «10.000 Lovers (In One)» er om en låt som raskt kunne blitt utelatt fra albumet om ikke bandet fikk en gnist til å gjøre den ferdig bare to uker før albumet «Tell No Tales» skulle sendes til fabrikken for produksjon.

– Vi hadde skrevet et tøft gitarriff som det egentlig ikke var noe mer på. Så var Diesel Dahl og jeg på et diskotek i Oslo. Vi hadde tulla oss ned i en kjeller hvor de spilte like [banneord utelatt] musikk som i dag. Så hørte vi noen bra trommer i en new romantics-låt som tok oss videre. Det er en spesiell trommebeat som binder låta sammen. Vi prøvde også å komme opp med en like bra tittel som «Tiotusen röda rosor». Så vi tenkte først på «10.000 Love Songs», deretter «10.000 Lovers» og så «10.000 Lovers (In One)». Så rett før plata skulle i trykken fikk plateselskapet en ekstra låt, og den ble umiddelbart valgt som single av PolyGram i Europa og Japan. I USA valgte de «Everyone’s A Star», forteller Le Tekrø.

Mangeårig rockeautoritet i NRK, Tor-Otto Mjelde, sier:

– Jeg husker svært godt da TNT plutselig var vår nasjonale stolthet. Med gul walkman og sirlig kopierte kassetter av Ozzy Osbourne, Kiss og Iron Maiden på stadig repeat ble plutselig TNT en favoritt og satte landet vårt samtidig på heavy-kartet. Noe som var uhørt den gangen, men vanlig i dag. Jeg hadde tidligere vært stor fan av «Seven Seas» og «Knights Of The New Thunder», men dette var mykere, større og mer internasjonalt. Låten og platen traff også tidsånden perfekt der band som Cinderella, Ratt og Bon Jovi hadde banet vei for den myke melodi og det store hår i heavyen.

Mjelde fortsetter:

– Jeg minnes stolthetsfølelse over at TNT var norske, jeg minnes videoen med all vinden og den hvite dressen til Tekrø, og jeg minnes at jeg som tenåring synes det var stilig at til og med jentene i klassen kunne like heavy. Det store refrenget, den myke stemmen til Harnell, den ville gitarspillingen. Jeg elsket låten i 1987, elsker låten i dag og kommer til å elske låten til jeg dør.

Krediteringene for tekst og melodi er likt fordelt mellom Tony Harnell, Diesel Dahl og Ronni Le Tekrø, som alle ble TONO-medlemmer i 1984. (Harnell er i dag bosatt i USA, og er tilknyttet TONOs søsterselskap ASCAP).

På bildet øverst ser du TNT sammen med Twisted Sister-vokalist Dee Snider og produsent Bjørn Nessjøe.

Kjøp eller stream låta i din favorittjeneste. I mellomtiden kan du få et gjensyn med musikkvideoen her: