Slik ble låta til: «Min første kjærlighet»

«Min første kjærlighet» er udiskutabelt en av de ultimate, romantiske popballadene i norsk musikkhistorie.

 / 19/08/2014 /

«Min første kjærlighet» er udiskutabelt en av de ultimate, romantiske popballadene i norsk musikkhistorie.

Tekst: Kai Lofthus

De som hadde idéen til låta – og som i 35 år så langt, med full copyright control (uten et musikkforlag involvert), har innkassert TONO-vederlag for den – var Jahn Teigen, produsenten Tore Syvertsen og tekstforfatteren Kim Bård Hansen, også kjent som Herodes Falsk. Vi har snakket med Kim om utfordringene han opplevde i Hamburg med å skrive teksten.

Ingen Kim, ingen kos
I en annen, imaginær tidsakse vi ikke har lyst til å leve i kom ikke Kim Hansen med noen ord til melodien som kunne bli «Min første kjærlighet». Kanskje fikk den en annen tittel og tekst. Kan hende melodien ble valgt bort fra plata. Eller at tiden ble brukt til noe annet enn å jobbe for det kreative gjennombruddet. Og at hundretusenvis av nordmenn dermed hadde måttet finne andre sanger å bekrefte kjærligheten sin med. Heldigvis ville Kims kreativitet det annerledes, slik at låta likevel fikk en plass i Teigens katalog, Norges musikkhistoriebøker og det norske folks kjærlighetsliv.

Omvendt rekkefølge
Å skrive sanger er vanskelig nok uten kommersielle forventninger. I 1978, under forberedelsene til Teigens soloalbum «En dags pause» (Vera Production/RCA Victor) som kom året etter, nynnet nordmenn på Norsktoppfavoritter som «Jeg gi’kke opp» og «Claudius» og Prima Veras «Gight feber» og «Det er Norge som er bra». Teigen og Prima Vera var kort og godt i norsk musikklivs smørøye. For å lage låtene til «En dags pause» reiste han til Hamburg med Kim, Tore og musikerne Svein Dag Hauge (gitar), Bruce Rasmussen (trommer), Svein Gundersen (bass) og Geir Langslet (tangenter). Arbeidet foregikk i Rüssl Studio i Eidelstedt, nord i Hamburg, et studio hvor også artister som Kraftwerk, Roger Whittaker og Baccara hadde tilbragt mye tid.

Vi går inn i historien på et tidspunkt da musikerne hadde gjort sitt og reist tilbake til Norge. Det ble til slutt 13 sanger til albumet og nesten alle var klare da det gjenstod å skrive teksten til «Min første kjærlighet». Kim forteller TONO-Magasinet at han pleide å skrive tekstene sine før musikken var klar, men at det var omvendt i dette tilfellet: – Vi hadde en idé om å lage en plate på norsk og Jahn skulle synge som vi snakka. Jeg liker å skrive tekstene først, akkurat som Bernie Taupin. Det krever at du skriver rytmisk og det gjør jeg forsåvidt. Jahn og Tore hadde skrevet musikken i det som var Bee Gees’ tid. Jeg synes det var veldig vanskelig å skrive teksten til den melodien. Jeg skrev kanskje en 10-15 forslag og ingen av dem var egentlig noe bra. Det er en fin melodi og jeg visste at det var en potensiell slager. Vi bodde hjemme hos en tysk komiker [Otto Waalkes, som eide Rüssl Studio] og jeg dro hjem til ham, satt på rommet og måtte skrive en tekst. På et bord lå det mange gamle ukeblader, blant annet et gammelt Stern. I en reportasje var det bilde av de gamle mathallene i Paris, med et sort-hvitt bilde av en gammel dame i en bod med sjal på hodet. På en annen side var det en artikkel med overskriften Meine Erste Liebe. De artiklene hadde ingenting med hverandre å gjøre, men de fikk meg til å tenke at alle har vært forelsket en gang. Da tok det bare kanskje 10 minutter å skrive teksten!

Teigen og Falsk studio

 

Spontant
Ifølge keyboardisten Geir Langslet var det ingen forberedelser eller øving i forkant av avreisen til Hamburg; alt skjedde der og da. Han minnes perioden med stolthet og glede: – Vi var så unge og det var stort å komme inn i det studioet! Det var veldig fin kjemi mellom alle. Det er sinnssykt å ha vært med på en sånn hit, ekstremt sterkt. Låta treffer alle. Det er en bra produksjon, bra spilt, fint gjort og med fine lyder.

Som alle i musikkbransjen vet er den kreative prosessen bare det første man må mestre. Selv om Kim, Jahn og Tore hørte på innspillingene i kassettspilleren i bilen på vei hjem til Oslo og følte at «Min første kjærlighet» kunne bli en slager, var det «Sala Palmer» som ble den store radiohiten i lanseringsperioden. «Sala Palmer» gikk rett inn på 1. plass på Norsktoppen 22. juni, 1979, mens «Min første kjærlighet» aldri var på Norsktoppen eller VG-lista. Albumet ble ihvertfall Teigens første nr. 1 på VG-lista, og i ettertid har folket gjort «Min første kjærlighet» til den eviggrønne klassikeren som genererer radioinntekter år etter år.

http://wimp.no/track/3237898

http://open.spotify.com/track/4LMDDrhnM4vm5Ql4K3vw9t

http://www.beat.no/#releases/153489

Kim Bård Hansen – som etter eget sigende har over 450 verk forvaltet av TONO – fylte forøvrig 60 år i sommer! Vi gratulerer!