Slik ble låta til: «#online»

Mathea-Mari Glittenberg (13) MGPjr med låta «#online». Vi har snakket med det unge talentet om låtskriving.

 / 14/11/2014 /

MGPjr-vinner Mathea-Mari Glittenberg (13) har alltid vært fascinert av å synge. Men hun ville mye heller synge egne fremfor andres sanger, så da var hun nødt til å lære seg låtskriving. Det har allerede ført til betydelig mediaeksponering, flere offentlige fremføringer, co-skriving og en synkavtale for den kommende filmen om Karsten og Petra.

Tekst: Kai Lofthus

Det er like greit å plotte inn navnet hennes på radaren med en gang. Mathea-Mari har allerede toppet iTunes’ singleliste i Norge, og med alt som har skjedd de seneste par årene har hun alle forutsetninger for å kunne bli en av landets mest populære sangerinner. Ifølge faren hennes, Jens-Petter Glittenberg, kunne hun 30 sanger da hun var to år og pleide å finne på egne melodier som hun sang på før hun sovnet. Etterhvert som hun vokste opp, unikt nok uten foreldre med musikalsk bakgrunn, var hun bevisst på at det er sang hun har lyst til å jobbe med. Hun fikk utvikle seg på vokalkurs og i kor på Fana Kulturhus, og i talentklassen ved Bergen Kulturskole.

– Jeg har alltid ønsket å synge, sier Mathea-Mari til TONO-Magasinet. – Det er det jeg har fokusert på, og det er det jeg synes er gøy. Det er ikke noe annet jeg har lyst til å jobbe med!

Velfylt kalender
Intervjuet gjøres i høstferien, med sin far tilstede på høyttaler som supplerer med svar. Aktivitetsnivået er høyt: Etter noen dager fri skulle de med nattoget til Oslo for å være med på TV2/God morgen Norge, innspilling av BliMe-video, konsert i Nittedal på kvelden, og noen dager senere fremføre en sang under Odfjell-rederiets 100-årsjubileum i Grieghallen i Bergen. Det sistnevnte oppdraget kom til gjennom Atle Halstensen som var musikalsk ansvarlig for Annie-showet. Oppgaven var å skrive tekst og melodi til en sang om et barn som var hjemme og ventet på sin far som jobbet på sjøen. Hun var dessuten nylig i studio med Lars Kilevold for å spille inn to sanger til filmen om Karsten og Petra som er ute neste år.

Selvlært låtskriver
Å synge er det mange som kan og vil, men dette naturtalentet bestemte seg tidlig for å lage noe eget.

– Jeg tenkte at jeg må ha sanger å synge. Jeg synger coverversjoner, men det er noe eget med å skrive egne sanger, så da måtte jeg lære meg det da, sier hun. – Det er veldig gøy å skrive. Noen har jeg bare få biter på, enten bare tekst eller bare melodi, og så er det noen hvor jeg har kommet ganske langt.

På spørsmål om hvordan hun jobber frem låtene svarer hun:

– Jeg bruker iPhonen min til å skrive musikk og tekst. Jeg sitter ved pianoet og tar opp det jeg spiller og skriver teksten i notatene på telefonen.

Men har hun også jobbet på andre måter?

– Nei, det er sånn det er blitt, sier hun.

Mye frem og tilbake
Ved komposisjonen av «#online» var det melodien som kom først.

– Jeg hadde en melodi og begynte med den. Så et vers, som jeg endte opp med å ikke bruke. Jeg satt ved pianoet og klimpret og det kom ting som jeg synes hørtes kult ut. Jeg tenkte at det kan jeg sikkert bruke til noe. Det begynte med at sangen var litt rolig, men så ble den litt for rolig, og da tok jeg tempoet opp litt. – Det var mye frem og tilbake, sier Mathea-Mari. Hun lærer seg også noter, men skriver foreløpig ikke låter på den måten.

Pappa Glittenberg legger til:

– Det er veldig spesielt for mammaen hennes og meg. Ingen av oss er musikere, og vi var de eneste på MGPjr som ikke hadde noen musikalsk bakgrunn. Hun har funnet ut av dette selv, og vi har sett den gaven og interessen hun har, og hjulpet med å legge til rette for henne slik at hun har kunnet utvikle den.

Hører ikke så mye på musikk
Ellers er ikke inspirasjonskildene som man skulle tro når det gjelder unge talenter i dag. Mange har gjerne et eller flere idoler som de emulerer, og vil erobre verden med et uttrykk som sjelden setter spor etter seg. Mathea-Mari går sin egen vei:

– Jeg hører faktisk ikke så mye på musikk. Jeg prøver å ta meg tid til å gjøre det. Jeg har egentlig ingen favorittartister eller -låtskrivere. Men jeg liker aller best sanger som er skrevet av singer-songwritere. Det er mer spennende med de som har skrevet musikken selv. Det er mer personlig og det ligger mer i de låtene.

Wimp: https://play.wimpmusic.com/album/32975466
Spotify: http://open.spotify.com/track/6Qhn22tuohdHjRxCvMiZeV
Facebook: https://www.facebook.com/MatheaMari

http://www.youtube.com/watch?v=5AN-FwAOZ1w