Slik ble låta til: «The All Time High»

Team Me er blant landets mest hyllede, uavhengige band. Låtskriver, gitarist og vokalist Marius Drogsås Hagen forteller her blant annet om hvordan P3-hiten «the All Time High» ble komponert og gikk gjennom det han kaller en «idiotsjekk» før innspilling.

 / 17/10/2014 /

«The All Time High» er en storslagen låt, en eufonisk kombinasjon av lyder og gladsang fra de seks medlemmene i Team Me. Låtskriver, gitarist og vokalist Marius Drogsås Hagen laget den første demoen allerede i 2012, og forklarer utviklingen for TONO-Magasinet.

Tekst: Kai Lofthus

Team Mes status bør kunne kalles en ideell situasjon for et bands utvikling, nesten som en drøm. Over fire år er gått siden konsertdebuten under NRK Urørt-finalen i Trondheim, januar 2010. Tiden som har gått kunne potensielt behandlet dem urettferdig i den moderne musikkbransjen, men bandets talenter, et profesjonelt apparat og den berømte x-faktoren har skapt et momentum som mange kan misunne dem.

Team Busy
Bandet har utgitt to fantastisk godt gjennomførte album, vunnet uavhengige musikkpriser, ervervet en internasjonal fanbase, oppnådd en betydelig profil i sosiale medier, fått booket en godt fylt konsertkalender på to kontinenter (Europa og Asia, i skrivende stund frem til 14. mars neste år), og ikke blitt utsatt for noen døgnfluebehandling av media.

Panegyrisk presse
Det nye albumet – «Blind As Night», forlagt og utgitt 1. september av Propeller – fremstår ikke som noen «vanskelig andreskive,» selv om det har tatt litt tid siden «To the Treetops!» fra 2011. Norske journaliser er like samstemte som bandmedlemmene selv er på plata:

Bergensavisen 6/6: ”Blind As Night” vil bli stående som et av årets albumhøydepunkter.”
Aftenposten 5/6: ”Ingen lager hoiende og fengende indierocklåter som Team Me her til lands.”
Dagbladet 5/6: ”Av med hatten, det er en ny indie-konge i landet.”
Dagsavisen 5/6: ”Team Me har vært det nye århundrets store popopplevelse i Norge.”
Gaffa 5/6: ”Etterlengtet og enorm oppfølger av særegen art.”

Marius er Me i Team Me
Marius Drogsås Hagen, som komponerte melodien og skrev teksten (resten av bandet er kreditert som arrangører), forteller at den første demoen ble laget av ham i 2012 og ble utviklet med resten av bandet gjennom flere stadier frem til innspilling i fjor. Det er som regel slik alle låtene blir til.

– Alle i bandet bidrar i stor grad og den siste plata vår er et resultat av akkurat det, med unntak av tre fantastiske strykearrangementer skrevet ene og alene av Lars Horntveth, sier han.

Idiotsjekket før innspilling
Det finnes hele ni demoinnspillinger av «the All Time High», i tillegg til album- og radioversjonene. Melodien kom før teksten, sier han og greier ut:

– Låta ble opprinnelig laget på et midikeyboard ved hjelp av Cubase LE og Reason, som i tillegg til akustisk gitar og piano som regel alltid er mine hovedverktøy for låtskriving. Det er viktig for meg at låta/ideen funker i nedstrippet drakt, det er en slags idiotsjekk på om melodi, tekst og akkordrekke er bra nok for meg, sier han.

Test Me i studio
Deretter hadde de en preprod-session hos Athletic Sound i Halden, der de sammen spilte gjennom grunnkompet og gjorde noen forandringer i tempo og struktur. Det brukes alltid veldig lang tid på å teste ut alt fra harmonier til instrumentering på demoene.

– Jeg tror vi la låta ned én toneart også, for at den skulle bli enklere å synge, sier Hagen, og legger til: – Tekstene forandrer seg også igjennom denne «teste-ut-«prosessen, men kanskje på en mindre drastisk måte enn selve musikken.

Billy Corgan er nummer 1
På spørsmål om bandets inspirasjonskilder svarer han:

– Det er så klart en hel haug av inspirasjoner, og hadde du spurt alle seks i bandet hadde du sikkert fått ei latterlig lang liste. Han fortsetter:

– Personlig vokste jeg opp med the Smashing Pumpkins’ «Mellon Collie and the Infinite Sadness» og har nok blitt veldig farget av låtskrivinga og stomannsgalskapen til Billy Corgan. Akkurat den plata er fortsatt min favorittplate den dag i dag og den slutter ikke å inspirere meg. Jeg elsker blant annet det faktum at han turte å putte ei låt som «X.Y.U» på samme plate som låta «Cupid De Locke». Jeg tror Billy Corgan skrev cirka 100 låter i perioden før innspilling av den skiva og det er for meg veldig inspirerende, særlig når det meste av det er av så usaklig høy kvalitet, sier han.

Når det gjelder arrangementer fremhever han canadiske Owen Pallett for strykere, blåseinstrumenter og orkestrale elementer, og Sufjan Stevens for arrangering av vokal og kor. Tekstmessig inspireres han av «en hel haug, alt fra Conor Oberst til Jenny Hval/rockettothesky». Han legger til at han for tiden hører mye på Aphex Twins «Syro», PJ Harveys «Let England Shake» og nye Team Me-demoer.

Krediteringer:
Komponist/tekstforfatter: Marius Drogsås Hagen
Arrangører: Simen Schikulski, Uno Møller Christiansen, Elida Inman Tjørve, Bjarne Alexander Ryen Berg,Simen Sandbæk Skari
Forlag: Propeller Music

Wimp: https://wimp.no/wweb/track/32357030
Spotify: http://open.spotify.com/track/47ieBN8xh8nQbPwuK7BBsQ
Facebook: https://www.facebook.com/TeamMeBand