Slik ble låta til: «Vi vandrar saman (Eg følgjer der du går)»  

Mange nordmenn har et forhold til Olav Stedjes gjennombruddslåt fra 1981, «Vi Vandrar Saman (Eg følgjer der du går)». Men mange vet kanskje ikke at låta opprinnelig ble skrevet på engelsk av Svein Dag Hauge – da han var bare 17 år?

 / 19/06/2014 /

Mange nordmenn har et forhold til Olav Stedjes gjennombruddslåt fra 1981, «Vi Vandrar Saman (Eg følgjer der du går)». Men mange vet kanskje ikke at låta opprinnelig ble skrevet på engelsk av Svein Dag Hauge – da han var bare 17 år?

Tekst: KAI LOFTHUS

Tro det eller ei, men den svært så koselige melodien «Vi vandrar saman (Eg følgjer der du går)» er faktisk egnet til å irritere noen. En journalist som en gang møtte tekstforfatteren og komponisten Svein Dag Hauge ble rett og slett sint av at en som snakket østlandsdialekt kunne skrive så bra nynorsk. Da var det enda godt han ikke fortalte henne at den ble skrevet da han var 17 år.

– Kanskje jeg skal skrive den på norsk?
Unge lovende Hauge flyttet til Sogn som 12-åring, og ble tidlig en stor fan av James Taylor.

– «Vi vandrar saman» var et forsøk fra meg på å lage noe som var like bra som «You Can Close Your Eyes» av James Taylor, sier han. – Jeg startet med å skrive teksten på engelsk. Jeg husker ikke hva innholdet i teksten var, men det var ikke i nærheten av slik den til slutt ble. Så jeg tenkte, kanskje jeg skal skrive den på norsk? Jeg hadde nynorsk som hovedmål da, og synes det er finere å skrive på nynorsk enn bokmål. Da ble det bra! Det pleier ofte å være omvendt, at en først skriver på norsk og tenker det vil bli bedre på engelsk.

Svein Dag Hauge, kjent fra blant annet Lava, skrev "Vi Vandrar Saman (Eg følgjer der du går)" da han var 17 år. Låta var et forsøk på å tangere James Taylors «You Can Close Your Eyes».
Svein Dag Hauge, kjent fra blant annet Lava, skrev «Vi Vandrar Saman (Eg følgjer der du går)» da han var 17 år. Låta var et forsøk på å tangere James Taylors «You Can Close Your Eyes».

– Jeg har en låt
Så ble sangen liggende i den berømte skuffen noen år, frem til han – i en alder av 24 år – skulle lage plate sammen med Olav Stedje i 1980. De hadde blitt kjent noen år tidligere, da Stedje var vokalist i Compact. Albumet skulle bli «Ta meg med», hans debut i 1981 (Hot Line/Philips, med Audun Tylden som artistens mann i plateselskapet). I studio demonstrerte Hauge viktigheten av å si ordene: «jeg har en låt» og å ikke miste troen på den. De prøvde å spille den inn, men Hauge synes ikke den første innspillingen gikk bra, så de lot sangen ligge.

– En onsdag i studio var vi ferdig med alle de andre, forteller Hauge. – Jeg føler at det fortsatt er noe med «Vi vandrar saman». Kan vi prøve den på nytt? Da var det ingen problemer! Den ble som den burde bli, men likevel så jeg ikke mer i den før teknikeren vår, Hans Petter Danielsen, sa han måtte ta den med hjem til kona.

– Et kick!
Til TONO-magasinet sier Danielsen, som nå er teknisk direktør i P4:

– Det var en veldig god og varm stemning i studio da den ble gjort! Gutta laget fine arrangementer, Olav sang fantastisk, og det ble en sang som jeg gledet meg til å ta med hjem og spille for min kjære Helene. På den tiden jobbet vi mye i studio med musikere som ikke nødvendigvis hadde sans for at arrangementet er avgjørende for et fint lydbilde. Svein Dag hadde en veldig edruelig tilnærming til akkurat det, og det bidro til at vi fikk et lydbilde med plass for komposisjonen i seg selv. Det ga et kick å høre den luftige produksjonen vi fikk til.

Du skal lete lenge for å finne halvgode musikere på Stedjes debutplate "Ta meg med". Dette er fra Innsiden av LP-platen. (Stor takk til  Olav Stedje, som på forespørsel hjalp oss med scan av coveret!)
Du skal lete lenge for å finne halvgode musikere på Stedjes debutplate «Ta meg med». Dette er fra Innsiden av LP-platen. Klikk for større versjon. (Stor takk til Olav Stedje, som på forespørsel hjalp oss med scan av coveret!)


Stedjes gjennombrudd
«Vi vandrar saman» var den som gjorde at Stedjes solokarriere virkelig tok av og som ga mye radiospilling. Den debuterte på 6. plass på Norsktoppen 6. mars 1981 og var på lista frem til og med programmet som ble sendt 1. mai.

– Olav ble popstjerne veldig fort, sier Hauge. – Og et sted på Vestlandet var det en gang en journalist som ville intervjue meg. Da jeg introduserte meg, sa hun: «Nå må du slutte å tulle; snakk språket ditt! Er du østlending og så har du skrevet «Vi vandrar saman»? Hun ble så sint! Det var helt knekkende for henne, som et slags svik.

Senere har sangen nærmest fått et liv på egen hånd. Den brukes i alt fra bryllup til film (Sett meg på, for f–n.) Elisabeth Andreassen gjorde en versjon til sitt album «Kjærlighetsviser», og discjockeyen Tommy Olsen og musikeren Frank Scott (Agen’da) lagde en ny innspilling sammen med Stedje og rapperen Knut Brekken kalt «Venner (Vi vandrar saman)», utgitt av Tylden & Co.


Hør låta her:

Wimp: http://wimp.no/track/1188564

Spotify: Olav Stedje – Vi Vandrar Saman (Eg Følgjer Der Du Går)

Beat: http://beat.no/#releases/401121

Eller her: