Podkast

Slik får du ISRC til innspillingene dine

For deg som gir ut innspilt musikk er ISRC en uunnværlig kode. Vi forteller deg hvordan Gramo hjelper deg å lage dine helt egne ISRC i podkasten Musikkskaperne.

 / 24/10/2023 /

Alle som gir ut innspilt musikk trenger ISRC. Forkortelsen står for International Standard Recording Code, og det er en unik kode som knyttes til enhver innspilling av musikk. Den brukes til å sørge for at de som har rettigheter i innspillingen får betalt.

I Norge er det organisasjonen Gramo som forvalter ISRC-systemet. I den seneste episoden av TONOs podkast, Musikkskaperne, er Gramos Morten Møller gjest. Han er kontaktperson for alt som har med ISRC å gjøre i Gramo.

Morten Møller er kontaktperson for ISRC i Gramo. Foto: Privat.

Episoden er tilgjengelig over alt der du hører podkast

To veier til ISRC

En ISRC er bygget opp av 12 tegn. De første fem identifiserer utgiveren og kalles en registrantkode. De neste to er årstall, og de siste fem er det opp til utgiveren å lage et system for.

Les mer om hvordan en ISRC er bygget opp på Gramo.no.

Gramo er den autoriserte kilden til registrantkoder i Norge. Bruker du en digital distribusjonstjenester, som DistroKid, CD Baby eller indiegoboom, kan imidlertid også de tildele en ISRC når du gir ut en låt.

Bruker du distributørens ISRC er registrantkoden knyttet til tjenesten, og du får tildelt koden på 12 tegn hver gang du gir ut et spor. Hos Gramo får du en registrantkode som er unik for deg. Med denne kan du på egenhånd lage et ubegrenset antall ISRC.

En ISRC fra en distributør og en du har laget ved hjelp av din egen registrantkode er likeverdige. Når du først har din egen registrantkode er du imidlertid hverken avhengig av Gramo eller distributøren for å lage nye ISRC. Du kan dessuten bruke kodene du lager selv når du gir ut musikk med distribusjonstjenester på nett.

ISRCen kan du enten embedde i selve lyden i en digital fil under mastringsprosessen, eller legge til som metadata når du gir ut låta.

Motta registrantkode og opprette label

Alle som eier innspilling av musikk kan raskt bli medlem av Gramo, og får da tilbud om unik registrantkode. Du kan da samtidigregistrere et label som du knytter registrantkoden til – men det er helt frivillig. 

Et label trenger ikke å være knyttet til et selskap, og du behøver ikke å registrere det noe annet sted enn i Gramo.

Husk at du nå også kan knytte dine ISRC opp til dine TONO-registrerte verk i medlemsportalen Mitt TONO. Da hjelper du oss å få enda bedre datagrunnlag, som er med på å sikre at vi avregner så presist som overhodet mulig.

Vil du vite mer om ISRC, label, Gramo og innspilt musikk? Hør episoden av Musikkskaperne med Morten Møller fra Gramo.