Slippkonsert på Trondheim Calling

Navn: Jonas Utseth Peitersen & Mikael Øgaard Alder: 23 år Aktuell med: Slipper debutalbum fredag 25. januar. Spiller så slippkonsert på Trondheim Calling 31. januar. TONO-medlem siden: 2016 Foto øverst: Thomas Johnstone Når og hvordan begynte dere å lage musikk (for aller første gang)? Vi møttes på Trøndertun Folkehøyskole i 2014, hvor vi bodde i […]

 / 18/01/2019 /

Navn: Jonas Utseth Peitersen & Mikael Øgaard
Alder: 23 år
Aktuell med: Slipper debutalbum fredag 25. januar. Spiller så slippkonsert på Trondheim Calling 31. januar.
TONO-medlem siden: 2016

Foto øverst: Thomas Johnstone

Når og hvordan begynte dere å lage musikk (for aller første gang)?

Vi møttes på Trøndertun Folkehøyskole i 2014, hvor vi bodde i samme hus. Her ble vi gode kompiser og begynte å spille i bandprosjekter sammen. Selv om vi hører på mye ulik musikk fant vi en felles kjærlighet i eldre Americana. Det var altså dette som var utgangspunktet, sånn sjangermessig.

Hva het den første låten dere noen gang skrev, og hva handler den om?

Den første låten vi skrev sammen var meeeget Americana-inspirert, dette til den grad at den ble så country at vi fort skrota den. Så vidt vi husker handlet den om en ung rebell som dro ut i verden for å finne seg selv. Vi hadde nettopp sett Cohen brødrenes «Inside Llewin Davis» som utspiller seg i USA på tidlig 1960-tall, så låta ble løst basert på filmens tematikk og handling. Vi var umiddelbart veldig stolte av resultatet, men skjønte kjapt at det ikke var noe annet å kalle enn et godt forsøk. Den het «Home again».

Temporary ble til på Trøndertun folkehøgskole. Foto: Anna Karoline Gamme.

Hvordan ble Temporary til?

Vi spilte begge i et av de mange rockebandene som florerte på folkehøyskolen. Vi hadde en tendens til å være der litt før de andre i bandet, hvor vi da spilte folk-låter og snakket løst om musikk. Vi spilte senere på året inn en demo av låta «My Final Call» som vi meldte inn i en låtskriverkonkurranse. Etter flere positive tilbakemeldinger forsto vi at dette måtte vi forsøke å ta videre.

Hvordan jobber dere sammen? Hvordan oppstår Temporarys musikk?

Det varierer. Noen ganger skriver vi sammen, andre ganger hver for oss. En låt oppstår typisk ved at en har en idé (melodi eller tekst) også bygger vi videre derifra sammen. Låta «Tumbling Down» som vi hadde med i sesong 3 av «Unge Lovende» ble til i et klasserom mens vi venta på at et studio på skolen skulle bli ledig. Det var en av de som tok absolutt kortest tid å lage men som står som en av våre sterkeste låter i dag. Dette er selvfølgelig ikke tilfellet hver gang. På tittellåten til debutalbumet vårt «When I Leave» brukte vi nærmere ett år før vi satt igjen med en ferdig låt.

Fortell om den seneste utgivelsen deres?

Den siste singelen vi ga ut het «Now» og bærer preg av en enkel sound og mye rom, litt sånn som musikken vi lagde da vi først begynte å skrive låter. Den er for øvrig siste singel i rekken i forbindelse med vår kommende fullengder.

Hva jobber dere med nå?

Akkurat nå er vi litt midt imellom ting. Vi ble seint i 2018 helt ferdig med alt rundt innspilling av debutalbumet vårt, og jobber nå med forberedelser for nye konserter som kommer utover året. Vi venter også spent på å motta vinyltrykk av plata vår, og gleder oss stort til å gi ut denne neste fredag! (25. januar).

Teksten fortsetter under bildet.

Jonas og Mikael slipper debutalbumet sitt fredag 25. januar. Slippkonserten er på Trondheim Calling. Foto: Henning Bjordal.

Hva bringer 2019 for Temporary?

Det absolutte høydepunktet blir å gi ut vårt debutalbum 25. januar som vi har brukt de siste par årene på å skrive og spille inn her i Trondheim og Brygga Studio. Vi jobber tett med plateselskapet vårt, Drabant Music og håper på respons på denne. Vi ser frem til å høre hva folk tenker om denne, både på godt og vondt. Videre kommer vi til å spille flere konserter utover året og gleder oss masse til det. Første i rekken blir på Byscenen under Trondheim Calling

Hva betyr det å skulle spille på Trondheim Calling?

Dette har vi hatt som et mål i lang tid. Vi spilte på Trondheim Calling som duo i 2017, da på en av festivalens mindre scener, så i år å få spille på festivalens største scene er helt vanvittig. Dette blir en av våre største konserter så langt, og vi har med et stort band i ryggen for anledningen, noe som gjør det hele enda større. Vi benytter nå de siste ukene før festivalen på å terpe settet og eller gjøre oss komfortable med å spille flere nye låter live. Dette blir rett og slett slippkonserten på plata vår, så det betyr mye. Er jo mye bransjefolk ute å går her, så vi håper å fenge flest mulig for å gi albumdebuten masse oppmerksomhet.

Hva er karrierehøydepunktet deres så langt?

Vi har mange personlige høydepunkter, men det som står igjen som det aller beste er nok support-giggen vi gjorde med Jonas Alaska på Dokkhuset i 2016. Dette var en veldig spesiell jobb for oss ettersom det var den første gangen vi sto på en så stor scene foran en fullsatt sal, og ikke minst fordi vi fikk møte Jonas Alaska. Den inspirerte oss til å våge oss videre og var vår første store bekreftelse på at det vi gjør funker. I nyere tid er det å ha spilt vår egen konsert for fullsatt lokale på Samfundet her i Trondheim et høydepunkt.

Har dere et instrument eller annet utstyr som er uunnværlig i skriveprosessen?

Gitar, vokal, kaffe og godt humør. Det funker med dårlig humør, men helst godt.

Hva gjør dere når dere ikke lager musikk?

Mikael jobber på Vinmonopolet og Jonas studerer. Men vi setter også av tid til å feste. Jevnlig.

Hva er den største musikkopplevelsen deres?

Utrolig vanskelig spørsmål. For min del (Jonas) så er en jeg umiddelbart kommer på konsertopplevelsen med Anderson .Paak på Roskilde i 2017. Det var en sjanger jeg var ukjent med og en artist jeg da aldri hadde hørt om. Mikaels høydepunkt var å kunne «moshe» til King Gizzard and the Lizard Wizard under Øya Festivalen i fjor sommer.

Er det noe vi burde ha spurt dere om?

Er du singel Mikael?

Og hva er svaret på det spørsmålet?

Ja …

Foto: Adrian Bredesen.