TONO fyller 95 år

27. november feirer TONO 95 år. I nesten et århundre har dette felleskapet av komponister, sangtekstforfattere, låtskrivere og musikkforlag styrket norsk musikk.

 / 27/11/2023 /

TONO ble stiftet den 27. november 1928 og fyller 95 år i dag.

Det siste knappe århundret har TONO forvaltet den økonomiske opphavsretten for musikkskapere og musikkforlag, slik at de får betalt når musikken deres brukes.

– I 95 år har norske komponister, låtskrivere, musikktekstforfattere og musikkforlag vist styrken i det å holde sammen. TONO har gitt rettighetshavere i musikk et økonomisk fundament til å skape og spre all den mangfoldige musikken som skapes i Norge, og vi representerer slik på mange måter hjertet i norsk musikkliv. For uten mulighetene til å skape ny musikk for opphaveren blir det stille i norsk musikkliv, sier Jørgen Karlstrøm, Styreleder i TONO

Enorm vekst

Ved utgangen av 1929 hadde TONO 60 medlemmer og en omsetning på knappe 18 000 kroner.

I fjor var bruttoinntektene på over 864 millioner kroner, og TONO-medlemskap nærmest en selvfølge for alle som skaper musikk i Norge.

Midt på 2000-tallet var medlemstallet på omtrent 15 000, og de siste 15 årene har veksten tiltatt enormt. Tidligere i år rundet vi 40 000.

– TONO har stått ved norske og internasjonale opphavere i 95 år. Sammen har vi sett både utfordringer og nye muligheter i musikkindustrien, og opphavsinntektene vi har forvaltet har hatt en imponerende vekst, sier administrerende direktør, Karl Vestli.

Tilbake til Kvadraturen

Da TONO ble grunnlagt foregikk det konstituerende møtet på kontoret til advokat Emil Stang i Øvre Slottsgate 12 i Oslo. Gjennom det siste århundret har vi hatt kontorer i Klingenberggata, Tøyenbekken og nå i Møllergata.

Så sent som i forrige uke ble det kjent at TONO har kjøpt bygården Kongens Gate 12, drøye 200 meter fra advokatkontoret i Øvre Slottsgate.

Dermed skal organisasjonen tilbake til fødestedet.

– Nå retter vi blikket fremover, og skal videreutvikle TONO til det beste for medlemmene frem til 100 års jubileet om 5 år. Vår ambisjon er å skape et «Musikkhus» med medlemsfasiliteter som musikkstudio og arrangementslokaler. TONOs nye hjem står ferdig i god tid før 2028, og blir en verdig markering av 100 år i musikkens tjeneste, sier Vestli.

Foto: Thomas Bjørnflaten/Nyebilder.no