Jubileumsfeiring for prisutdeling

TONO gratulerer Spellemann med 50 år

Gjennom 50 år har Spellemann feiret norsk musikk. – TONO er stolt av å kunne bidra til denne verdifulle synliggjøringen av norske artister, plateselskap og musikkskapere.

 / 14/04/2023 /

I 1973 ble Spellemannprisen delt ut for aller første gang.

De den gangen ti prisene ble tildelt til artister som hadde utmerket seg i musikkåret 1972, og blant annet Kirsti Sparboe, Erik Bye og Knutsen & Ludvigsen stakk av med de første harpene.

Se video om Spellemann-harpas historie nederst i saken.

Når Spellemann 2022 arrangeres lørdag 15. april 2023 feirer dermed prisen 50 år.

– Verdifull synliggjøring

I 2009 inngikk TONO og Spellemann et samarbeid som resulterte i at det ble opprettet komponist- og tekstforfatterpriser. Kategoriene Årets populærkomponist, Årets samtidskomponist og Årets tekstforfatter ble delt ut første gang i 2009 for musikkåret 2008.

I dag er TONO fortsatt garantist for prisene TONOs komponistpris og Årets tekstforfatter, og oppnevner juryen i disse. Forøvrig har TONO nominerte medlemmer i alle kategorier.

Hør TONOs podkast om Spellemann 50 år.

Samarbeidet har vært uavbrutt og TONO mener det arbeidet Spellemann gjør for å skape oppmerksomhet om norsk musikk er svært betydningsfullt.

– Gjennom et halvt århundre har Spellemann løftet og hedret norsk musikk. I en verden der vi stadig lytter mer til utenlandsk repertoar er denne feiringen viktigere enn noen gang. TONO har samarbeidet med Spellemann i nesten 15 år og vi er stolte av å kunne bidra til denne verdifulle synliggjøringen av norske artister, plateselskap og musikkskapere, sier Karl Vestli, administrerende direktør i TONO.

Vestli skal dele ut prisen i kategorien TONOs komponistpris under lørdagens 50-årsfeiring.

En oversikt over de nominerte i alle kategorier finner du her.

Saken fortsetter under bildet.

Slik blir Spellemann 2022

Prisutdelingen finner sted lørdag 15. april på H3 Arena på Fornebu. TV-sendingen sendes på NRK 1 samme kveld fra klokken 21:45 – 23:20. Den kan også strømmes på NRK TV på nett.

Tidligere Spellemann-vinner Yosef Woldemariam og NRK-programleder Selma Ibrahim som skal lede publikum og TV-seerne gjennom den store festaftenen.

Allerede fra tirsdag denne uken har NRK P1 spilt kun norsk musikk i sine sendinger. Fredag 14. april spiller alle NRKs radiokanaler utelukkende nasjonal musikk.

Pass på å følge TONO i sosiale medier. Der deler vi innhold fra Spellemann før, under og etter Spellemann 2022.