TONO kontakter 200 kinoer

TONO etterlyser alle norske kinoers billettinntekter for 2019. Tallene angir grunnlag for årets fakturaer.

 / 16/01/2020 /

I Norge er det i underkant av 200 kinoer. Disse har årlige billettinntekter på alt fra 5000 kroner til flere hundre millioner.

Alle som gjør musikk tilgjengelig offentlig må ha en avtale med TONO. For hver billett som selges betaler norske kinoer derfor én prosent til TONO.

Thor Christensen har jobbet med TONOs inntekter fra kino-området i ti år. Foto: Kristian Dugstad

– Slik kan TONO sørge for at komponister, sangtekstforfattere og musikkforlag i inn og utland får betalt for musikken som brukes i kinofilm, forteller Thor Christensen i TONOs Online Media-avdeling.

Beregner inntekter

Hvert år fakturerer Christensen landets kinoer basert på forrige års billettinntekter. Alle norske kinoer har nå mottatt en anmodning om å sende inn resultatene for 2019.

– Tallene er grunnlaget for de fakturaene vi sender ut til kinoene for 2020. De minste kinoene får hele TONO-vederlaget på én faktura, mens de større får to eller fire i løpet av året.

Ettersom TONO forhånds-fakturerer basert på fjorårets tall, vil det alltid være nødvendig å gjøre små justeringer når tallene er klare.

– Når inntektene er høyere enn forventet, fakturerer vi differansen. Når de er lavere enn forventet, betaler vi tilbake differansen.

Kinoer bes sende TONO sine billettinntekter for 2019 (ekskl. m.v.a.) til thor.christensen@tono.no  innen 31. januar.

Stabil omsetning

Allerede har et stort antall kinoer oversendt de endelige resultatene for 2019. Christensen registrerer disse fortløpende.

– TONOs inntekter fra kino kommer til å ende på omtrent 12 millioner kroner for 2019. Mange kinoer har hatt litt lavere billettinntekter enn anslått, og får tilbakebetalt differansen i februar.

Han overtok ansvaret for kino-området i 2010. Det siste tiåret har de holdt seg svært stabile. 

– Våre inntekter fra området svinger stort sett mellom 11 og 13 millioner kroner i året. Variasjonene kommer rett og slett an på hvor godt kinoåret er. Det kan påvirkes av alt fra VM i fotball og sommerværet, forteller han.

TONOs medlemmer som har rettigheter i verk brukt i filmer utgitt i 2019 kan vente seg avregning i juni 2020.

TONO oppfordrer filmprodusenter til å sende music cue sheets til oystein.haugland@tono.no så tidlig som mulig i en produksjon. Dette innebærer ikke at produsentene skal betale vederlag, men er nødvendig for at TONO skal kunne fordele midler riktig.