istock.com/georgijevic

En mer bærekraftig musikkbransje:

TONOs vei videre

I 2024 har vi tatt nye og viktige skritt for å forankre bærekraft i hele vår virksomhet. Vi har styrket vårt strategiske arbeid med bærekraft, videreutviklet interne systemer og gjennomført konkrete tiltak med mål om å bidra til en mer ansvarlig og inkluderende musikkbransje.

 / 30/06/2025 /

Vårt arbeid springer ut fra TONOs samfunnsrolle: Vi skal sikre at musikkskapere får rettferdig betaling for sitt arbeid og for bruken av deres musikk, og samtidig gjøre det enkelt for brukere å bruke beskyttet musikk. Dette er kjernen i vår virksomhet. Det er også en modell for kulturell bærekraft. I 2024 har vi utvidet perspektivet. Vi ser i større grad sammenhengen mellom vårt samfunnsoppdrag og de sosiale, miljømessige og etiske utfordringene både vi og våre omgivelser står overfor.

Strategisk forankring og organisasjonsutvikling

Bærekraft er nå etablert som ett av TONOs strategiske hovedområder. Vi har gjennomført en fornklet modenhetsanalyse med bistand av Sopra Steria og en dobbel vesentlighetsanalyse i et nordisk samarbeid med andre kollektive forvaltningsselskaper. Denne legger grunnlaget for det videre arbeidet. Det er et mål for oss å gå fra enkeltstående tiltak til en helhetlig tilnærming – der bærekraft preger styring, prioriteringer og samarbeid.

I løpet av året har vi videreutviklet våre forretningsetiske retningslinjer, publisert ny innkjøpsstrategi og etablert en mer strukturert praksis for aktsomhetsvurderinger i tråd med åpenhetsloven. Vi har også forbedret våre interne rutiner, blant annet gjennom digitale løsninger for risikovurdering og oppfølging av leverandører.

Sosial bærekraft

Mangfold, likestilling og mental helse er blant de områdene våre medlemmer og interessenter mener vi bør ta en tydelig rolle i. Det har vi lyttet til.  I 2024 har vi blant annet videreført vårt flerårige samarbeid med låtskrivercampen LOUD, som gir jenter og ikke-binære ungdom mulighet til å utforske og utvikle seg som musikkskapere. Vi har hatt dialogmøter med blant andre Øyafestivalen, Norske Kulturarrangører, og enkeltkunstnere, vi har møtt Oslo Pride og vi har deltatt i en mangfolds-workshop i regi av Universitetet i Oslo. Vi har deltatt på seminaret Værekraft, som satte søkelys på mental helse som en nøkkel til et mer bærekraftig arbeidsliv. Bærekraft handler ikke bare om ytre strukturer, men også om indre bæreevne.

Internt er vi opptatte av mangfold i ansettelsesprosesser, og vi følger utviklingen i medlemsmassen nøye. At kun to av ti TONO-medlemmer er kvinner, er en tydelig utfordring. Vi ønsker å bidra til endring, blant annet gjennom synliggjøring av statistikk og samarbeid med nettverket Balansekunst, der vi er medlem.

Et ansvarlig TONO i en global kontekst

TONO er en del av et omfattende internasjonalt samarbeid gjennom gjensidighetsavtaler med 82 søsterselskaper verden over. Dette samarbeidet gir oss både muligheter og ansvar. I enkelte land er forvaltningspraksis preget av svake rettigheter og reguleringer. Vi ønsker å være en pådriver for bedre standarder og høyere etisk bevissthet i bransjen – ikke bare i Norge, men også internasjonalt.  I vårt arbeid med åpenhetsloven har vi derfor lagt vekt på å utvikle verktøy og strukturer som gir innsikt, forutsigbarhet og etterprøvbarhet.

Vi har blant annet: 
• Gjennomført risikokartlegginger blant leverandører
• Revidert og publisert våre forretningsetiske retningslinjer
• Etablert en ny, anonym varslingskanal  Dette ser vi på som en naturlig del av vårt samfunnsansvar.

Miljøhensyn

Miljømessig bærekraft er et område der vi lenge har jobbet med kontinuerlig forbedring. Vi digitaliserte både medlemsmagasinet i 2014, og har gjort det samme med våre årsrapporter. Vi har redusert vår bruk av brevpost og unødvendige reiser. I arbeidet med TONOs nye hovedkontor i Kongens gate 12 legges det vekt på løsninger som tilfredsstiller BREEAM-standarder for miljøsertifisering.

En pådriver for endring

Bærekraft handler om helhet. Det handler om å bygge strukturer som varer – for kunstnere, publikum, samarbeidspartnere og samfunn. I 2024 har vi begynt på et arbeid som skal videreføres og forsterkes i årene som kommer. Vi skal bli tydeligere, modigere og mer konkrete –i hvordan vi etterlever egne ambisjoner og i hvordan vi samarbeider med andre. Våre medlemmer ønsker at vi skal ta et større ansvar. Det tar vi på alvor.  Vårt mål er å være en pådriver for endring.

Teksten er hentet fra TONOs års- og åpenhetsrapport for 2024, som du kan lese i sin helhet her.

Les om TONOs arbeid knyttet til etisk og forsvarlig drift, knyttet opp mot kravene i åpenhetsloven her.