EU Flags at the European Commission Building
EU Flags at the European Commission Building

Verdigapet: – Et steg i riktig retning

Onsdag kveld ble EUs organer endelig enige om teksten i et nytt opphavsrettsdirektiv, kun én dag før fristen. – Dette er et steg i riktig retning, sier Cato Strøm, administrerende direktør i TONO.

De siste ukene har vært svært spennende. Om partene ikke hadde kommet til enighet innen fristen, måtte vi startet forfra, to år tilbake i tid. Da meldingen kom i går kveld var det en stor lettelse, sier Strøm. Foto: Caroline Roka.

– Vi har ikke hatt noen garanti for at forhandlingene skulle føre til en enighet. Partene har hatt frist til i dag, 14. februar. Onsdag kveld, klokken 21:08, kom meldingen om at Opphavsrettsdirektivet er godkjent i EUs Trialogforhandlinger, forteller Cato Strøm.

I to år har EU jobbet med nytt opphavsrettsdirektiv. En av hensiktene med det nye lovverket er å tette det såkalte verdigapet. Brukergenererte plattformer som YouTube og Facebook mener de ikke har ansvar for innholdet brukerne laster opp. De betaler derfor lite eller ingenting til rettighetshaverne som eier innholdet.

Dette har vært mulig på grunn av et smutthull i et EU-direktiv fra 2000. Artikkel 13 i det nye opphavsrettsdirektivet har som mål å tette dette hullet, og verdigapet.

Les mer om verdigapet her: Et gapende opphavsrettslig hull

Nervepirrende forhandlinger

Det har vært knyttet stor usikkerhet til forhandlingene om den nye direktivteksten. De såkalte Trialogforhandlingene har pågått internt i EUs organer siden høsten 2018.

– De siste ukene har vært svært spennende. Om partene ikke hadde kommet til enighet innen fristen, måtte vi startet forfra, to år tilbake i tid. Da meldingen kom i går kveld var det en stor lettelse, sier Strøm.

TONO er representert i de europeiske TONO-selskapenes lobbyorganisasjon, GESAC, som har jobbet tett opp mot EU i denne prosessen.

Les mer om GESAC og om den viktige Artikkel 13 i Opphavsrettsdirektivet 

Veien videre

i morgen deltar TONO i en gjennomgang av den endelige teksten i Brussel. En juridisk ekspertgruppe skal vurdere hvor godt vern lovverket vil gi rettighetshavere.

– Vi har bare så vidt sett teksten den endelige teksten, men det ser lovende ut. I løpet av de siste måneders forhandlinger har flere endringsforslag blitt lagt frem. Noen vi kan leve med, andre ikke. Nå håper og tror vi at opphavsrettsdirektivet og artikkel 13 vil holde mål, sier Strøm.

Direktivet skal nå godkjennes av et råd bestående av representanter fra EUs medlemsland, før EU-parlamentet skal gjennomføre den endelige avstemningen i begynnelsen av april i år.

TONO publiserer ny informasjon så snart den er tilgjengelig.