VIDEO: EDVARD-pris til Mira Thiruchelvam

Fredag 27. november overrasket TONO komponist og tekstforfatter i bergensbandet 9 grader nord, Mira Thiruchelvam, med EDVARD-prisen 2020 i kategorien «Utfordrer». Hun mottar prisen for musikken på 9 grader nord-albumet Jaffna.

 / 27/11/2020 /

Mira Thiruchelvam er en av Norges beste komponister og sangtekstforfattere. Det mener TONOs EDVARD-jury som nå har utpekt henne til vinner av EDVARD-prisen i kategorien «Utfordrer» for 9 Grader Nord-albumet «Jaffna», urfremført og utgitt i 2019. 

Prisen som består av kr 50 000 samt et trofe og et diplom utformet av Magne Furuholmen, ble delt ut i dag ved at Thiruchelvams manager overrakte trofeet og diplomet på deres kontor i Bergen, mens Kristin Norderval fra EDVARD-juryen kunngjorde selve overrekkelsen over telefon. Løsningen ble valgt med bakgrunn i COVID-19-situasjonen.

– Wow, takk skal du ha. Det er helt fantastisk. En ære, sa Thiruchelvam da hun mottok prisen.

Se hvordan Mira reagerte da hun fikk den hyggelige telefonen. Saken fortsetter under videoen.

Om EDVARD-prisen

EDVARD-prisen har vært delt ut årlig av TONO siden 1998, og deles ut i fem kategorier til komponister og sangtekstforfattere som har skapt musikkverk av særlig høy kvalitet det foregående år. Det er en høyt kvalifisert fagjury som utpeker vinnerne.

– Med EDVARD-prisen løfter vi frem noe av den flotteste musikken som ble skapt det foregående året. Hensikten er både å hedre og takke enkeltopphavere, men også å skape oppmerksomhet omkring det viktige arbeidet komponister, sangtekstforfattere og låtskrivere gjør, sier kommunikasjonssjef i TONO, Willy Martinsen.

Juryens begrunnelse

«Låtskriver Mira Thiruchelvam fra 9 Grader Nord vil utfordre mange lytteres forståelse av egen musikksmak med debutalbumet «Jaffna». Selv har bandet valgt å beskrive sjangeren sin som progressiv etnisk, men det skal flere ord til for å beskrive den emosjonelle rekkevidden og tidvis ukontrollerbare energien som formidles i musikken. Komposisjonene til Thiruchelvam er fryktløse og frigjørende, musikken en sammensmeltning av ulike sjangre, med tydelige bånd til sørindisk musikktradisjon og Thiruchelvams familierøtter på Sri Lanka. Tekstene fremføres på selvsikker tamil med en sjelden tilstedeværelse. Det spiller ingen rolle at vi ikke forstår ordene, vi forstår følelsene som formidles. Musikken minner oss på at sjangre og språk er menneskeskapte og kan være like begrensende som grenser på et kart.»

Juryen for EDVARD-prisen 2020 har bestått av Peter Edwards (Norsk Komponistforening), Kristin Norderval (Norsk Komponistforening), Torgny Amdam (NOPA), Samsaya Sharma (NOPA), Sten Ove Toft (Uavhengig), Ole Børud (uavhengig), Thomas Wettergren (Musikkforleggerne) og juryleder Stine Lieng (Musikkforleggerne).