VIDEO: – Her får vi alle brikkene til å bygge noe kult

LOUD! bandleir arrangeres i år for tiende gang. Campen er en viktig arena for å rekruttere unge jenter, transpersoner og ikke-binære til en mannsdominert musikkbransje. – Her får vi alle brikkene til å bygge noe kult, forteller deltaker Kajsa Møkster Sjuve.

 / 08/08/2022 /

Se video nederst i artikkelen.

På Haugetun Folkehøgskole i Fredrikstad er unge jenter, transpersoner og ikke-binære samlet på LOUD! Bandleir. I 2022 arrangeres campen for tiende gang, og fordelt på to uker har til sammen 51 11-17 åringer deltatt.

Bandleiren arrangeres av av organisasjonene JM Norway og AKKS, og et av hovedmålene er å demme opp for den store ubalansen mellom kjønn i musikkbransjen.

To av deltakerne er 17 år gamle Ane Garvik fra Stavanger, og 15 år gamle Kajsa Møkster Sjuve fra Oslo.

– Det veldig mange synlige menn i musikkbransjen. Når man kun ser menn tenker man kanskje ikke over at det er like kult at noen som ikke identifiserer seg som mann på scenen. Her er det ikke sånn, så man ser at det kan være annerledes, forteller Ane Garvik.

– Her får vi alle brikkene til å bygge noe kult, og skjønner at musikk er noe vi kan drive med, sier Kajsa Møkster Sjuve.

Stor skjevhet

Menn er overrepresentert i musikkbransjen. Blant TONOs 38 000 medlemmer er hele 80 prosent menn, basert på personnummeret de er registrert med. Årsakene til skjevheten er utvilsomt komplekse, men det er bred enighet om at en viktig grunn er mangelen på forbilder som underrepresenterte gruppene kjenner seg igjen i.

– Lederne våre representerer de vi ønsker å rekruttere. De er også kvinner, transpersoner og ikke-binære. Da får man se folk som ligner på seg selv i alt fra de tekniske rollene, instrumentundervisning og låtskriving. Vi har veldig stor tro på at forbildeeffekten er en veldig viktig del av det vi driver med, forteller Haley Shea, en av administratorene på LOUD!

TONO ønsker å skape oppmerksomhet om denne store skjevheten, og er positive til tiltak som bidrar til større mangfold i musikkbransjen og blant låtskrivere.

TONO er stolt samarbeidsparter med LOUD!

Les mer om LOUD! her.

https://youtu.be/IV0whvBEyRo