20230921 EDVARD-prisutdeling // Anja Lauvdal & Susanna Wallumrød | MIR | Lufthavna 2023/Foto: NinaHoltan

Anja Lauvdal fikk EDVARD-prisen

TONO har tildelt EDVARD-prisen i kategorien Åpen Klasse til komponist og jazzmusiker Anja Lauvdal for verket From a story now lost.  – Lauvdal danser med sansene våre og puster oss ut og inn som en varm damp i den kalde luften, sier juryen. 

 / 22/09/2023 /

Komponist og jazzmusiker Anja Lauvdal er årets vinner av TONOs EDVARD-pris i kategorien Åpen klasse,  og mottar dermed 50 000 kroner samt et trofe og et diplom utformet av kunstner og komponistkollega Magne Furuholmen. Lauvdal ble tildelt prisen av tidligere EDVARD-vinner Susanna Wallumrød etter Lauvdal sin konsert på Cafe Mir i Oslo torsdag kveld, og som var en del av  konsertserien f/eks i regi av Konsertforeninga.

Juryens begrunnelse
«Anja Lauvdal sitt album består av en leken komposisjon som bringer frem magien i den tilsynelatende enkle grå hverdagen. Vi kan se dampen stige frem fra kjelen og nærmest høre vannet koke og boble opp utover der lokket har flyttet seg i verket «Tehanu». Slik flytter hun oss med sitt spill av dampende lyder. Det er kanskje symfonien i et imaginært hverdagskjøkken som fører oss rett ut inn i den dype skogen i «The Dreamer». Her er det fugler og solstråler gjennom tykke bladrike grener, men også skygger som følger oss og vil fortelle den som virkelig lytter om hva som kommer. Lauvdal danser med sansene våre og puster oss ut og inn som en varm damp i den kalde luften. From a Story Now Lost er en påminnelse om vår sømløshet i møte med naturen, og kanskje også en erkjennelse av vår arts hukommelsestap.»

Anja Lauvdal er tildelt EDVARD-prisen i kategorien Åpen Klasse for «From a story now lost». Foto: Nina Holtan.

Utdelt siden 1998
EDVARD-prisen har vært delt ut årlig av TONO siden 1998, og deles ut i fem kategorier til komponister og sangtekstforfattere som har skapt musikkverk av særlig høy kvalitet det foregående år. Det er en høyt kvalifisert fagjury som utpeker vinnerne.

– TONO ønsker med EDVARD-prisen å hedre fremragende komponister, skape oppmerksomhet om nyskrevet norsk musikk, og å bidra til å øke forståelsen for hvor viktig arbeidet som gjøres av komponister, sangtekstforfattere og låtskrivere er, sier kommunikasjonsdirektør i TONO, Willy Martinsen.

Juryen for EDVARD-prisen 2023
Juryen
har i 2023 bestått av Sten Ove Toft (uavhengig, juryleder), Agnes Hvizdalek (Norsk komponistforening), Alexander Austheim (NOPA), Andrew Smith (Musikkforleggerne), Martin Rane Bauck (Norsk komponistforening), Oda Svendsby (Musikkforleggerne), Ole Børud (uavhengig) og Samsaya Sharma (NOPA).

 

Om TONO

TONO ble stiftet i 1928 og er et non-profit samvirkeforetak som eies og styres av komponister, sangtekstforfattere og musikkforlag, og som forvalter de økonomiske opphavsrettighetene i deres musikkverk. TONO gir tillatelse til bruk av beskyttet musikk på radio, TV, internett, konsert, kino m.m. mot betaling, og overfører hvert år sitt økonomiske resultat til rettighetshavere i musikk som har blitt fremført offentlig. TONO har mer enn 40 000 medlemmer, men arbeider også for millioner av opphavere og musikkforlag fra verden for øvrig. TONO gir musikkskapere et økonomisk grunnlag til å kunne skape ny musikk, og samler og forenkler lisensiering av beskyttet musikk overfor musikkbrukere. TONO omsatte i 2022 for 864,6 millioner kroner.

For mer informasjon:

Willy Martinsen, Kommunikasjonsdirektør i TONO, willy.martinsen@tono.no; Tlf. +47 909 65 254