Det er gull i grønne skoger

Det er flere enn fuglene som synger i skogen på Hedmarken. Låtskrivere fra hele verden tar toget ut av byen, inn mellom trærne, for å skrive popmusikk på bygda.

 / 15/10/2019 /

30 km nord for Elverum, på vestbredden av Glomma, ligger bygda Rena i Åmot. Tettstedet som for mange først og fremst er kjent som hjem for Hærens befalskole og Telemark bataljon. Det bor 2260 mennesker der, og ellers er det mange trær. Faktisk er to tredjedeler av kommunens areal dekket av produktiv skog.

Fri assosiasjon ender snarere med munnharpe og hardingfele enn hitlister og popmusikk. Men de lot ikke dette stoppe dem, Carl-Henrik Wahl og samarbeidspartnere – De omfavnet det.

– Out of The Woods er en låtskrivercamp i skogen. Jeg er skogvokter.

– Et studio i hver låve

Det er en høstmorgen sent i september og temperaturen er overraskende behagelig i Bergen. På et kafébord utenfor Litteraturhuset sitter Carl-Henrik og forteller om arbeidsplassen og hjertebarnet.

– Den første låtskrivercampen vi arrangerte under navnet Out of the Woods var i september 2017. Vi hadde drevet konvensjonelt musikkstudio i litt under et år da vi skjønte fort at det ikke var liv laga. Plutselig begynte Biltema å selge studiohøytalere og det dukka opp et studio i hver låve.

– Plutselig begynte Biltema å selge studiohøytalere og det dukka opp et studio i hver låve, sier Carl-Henrik Wahl om bakgrunnen for at The Woods ble en låtskrivercamp. Foto: Kristian Dugstad

– Plutselig begynte Biltema å selge studiohøytalere og det dukka opp et studio i hver låve.

Forretningsplanen som hadde blitt unnfanget under musikkstudiene ved Høgskolen i Innlandet måtte revideres. Låtskrivercamper var en del av ideen helt fra start, men som en bigeskjeft ved siden av vanlig studiodrift. For to år siden gjordet Wahl en snuoperasjon, og plutselig drev han skrivecamp på heltid.

– Den første utgaven ble både fullbooka og overbooka, og siden da har det bare gått slag i slag. I oktober arrangerer vi Out of The Woods nummer 20, etter litt over 2 år med camper.

Norsk eksportvare

Det er ingen tvil om at skrivesamarbeid er en trend i tiden. Bak låter som topper hitlistene står ofte en lang rekke rettighetshavere.

– Slagordet vårt er «We believe that the future is co-written». Å være på camp er en helt fantastisk følelse. Skillelinjer som alder, religion og politikk viskes ut når man samles om å skrive en låt, forteller Wahl.

TONO har i mange år holdt foredrag om opphavsrett på låtskrivercamper i Norge. Norske opphavere skriver og produserer sanger til det internasjonale musikkmarkedet og flere har hatt stor suksess med musikk skapt på låtskrivercamper.

– Når du har tre dager der man kun konsentrerer seg om å skrive musikk, og alle jobber mot det samme målet, ser man resultater. Særlig på et sted som Rena, der det faktisk ikke er noe annet å finne på.

Se også: Musikk er eksportvare – Videoreportasje fra Trondheim Song:Expo

Elg med hodetelefoner – The Woods har omfavnet særegenheten sin i alle aspekter av bedriften. Foto: Kristian Dugstad

Finner roen

Det er nettopp beliggenheten som skiller Out of the Woods fra mange andre camper. I musikkbransjens asfalterte gater går det i et rasende tempo. Å ta en pause fra det urbane kan gjøre underverker for kreativiteten tror Wahl.

– Deltagerne sier at de aldri har opplev noe lignende – Å komme til et sted hvor de rett og slett ikke møter andre mennesker: Det inspirerer dem og de finner roen.

Det tar ganske nøyaktig to timer fra Oslo Lufthavn til Rena med tog. Wahl mener beliggenhet er avgjørende for at de skal kunne konkurrere med storbyene. 

Under Vill Vill Vest 2019 holdt Carl-Henrik Wahl foredrag om drift av låtskrivercamper.

Deltagerne sier at de aldri har opplev noe lignende – Å komme til et sted hvor de rett og slett ikke møter andre mennesker

– Det tar ikke skrekkelig mye lenger tid til oss enn å komme seg inn til Oslo, over på en trikk og ut i en bydel. Men vi har ting de ikke har i byene. De som kommer utenlands fra får gjerne sjokk når de ser en meter snø og utsikten over Rondane og Østerdalen.

Bare fantasien setter grenser

Med 20 camper på to år er det mange som har funnet roen i Rena-bygdas stillhet. Out of the Woods streber etter å ha et tilbud til alle som vil skrive musikk, langt fra byens larm.

– Det er så mange som har lyst til å komme på camper, og vi ønsker å ha plass til alle. Det er fantastisk å møte så mange likesinnede på en plass, forteller Wahl.

Ved hjelp av støtte klarer The Woods å tilby deltakelse til en lav pris og et stort antall mennesker. For å åpne opp ytterligere har de også begynt å invitere låtskrivere utenfor pop-musikkens rammer.

– Vi har arrangert visecamp, countrycamp, MGP- og Eurovision-camp, og i 2020 lanserer vi Out of the Woods Musical. Det er like mange flinke låtskrivere utenfor pop, som fortjener å møte folk på bølgelengde, sier Wahl.

Så lenge det er nok dyktige deltagere kan det arrangeres en camp for hvem som helst …

– Tja, en metal-camp? … Vi har faktisk snakket om det og det er ikke umulig at det skjer, ler Carl-Henrik.

Foto: Kristian Dugstad