Disse er nominert til EDVARD-prisen 2023

Hvert år deler TONO ut EDVARD-prisen for å hedre noen av våre fremste musikkskapere og for øke oppmerksomheten om ny norsk musikk. Her er årets nominerte.

 / 04/07/2023 /

TONO har delt ut EDVARD-prisen siden 1998 til komponister og sangtekstforfattere som har utmerket seg gjennom å skape musikk av særskilt høy kunstnerisk kvalitet.

Selv om TONO arbeider med å forvalte de økonomiske sidene av opphavsretten til sine mer enn 40 000 medlemmer (opphavere og musikkforlag), og flere millioner av deres kolleger fra resten av verden, er EDVARD-prisen viktig for selskapet:

– Gjennom sine mer enn 20 år opplever vi at EDVARD-prisen har etablert seg som en av landets viktige musikkpriser. De nominerte er alle fremragende komponister, sangtekstforfattere og låtskrivere og flotte representanter for TONOs medlemsmasse. Vi håper nominasjonene bidrar til økt oppmerksomhet om nyskrevet norsk musikk, sier Willy Martinsen, kommunikasjonsdirektør i TONO.

Vinnerne i de fem kategoriene vil bli kunngjort til ulike tider utover høsten.

Nominerte til EDVARD-prisen 2023

EDVARD-prisen deles ut til opphavere som er medlem i TONO, og som har utmerket seg med å skape nye musikkverk av særdeles høy kvalitet. Prisen består av et trofé og et diplom, begge utformet av kunstner og komponistkollega Magne Furuholmen samt et beløp på kr 50 000. Siden den første utdelingen for året 1998 har det blitt delt ut godt over 100 priser i ulike kategorier.

I de tilfeller der musikken er utgitt under et band- eller artistnavn, står dette i parentes bak de nominertes navn.

POPULÆR

foto: Ole Martin Halvorsen // Letizia Cigliutti // Anne Valeur // Julia Marie Naglestad // Nikolai Grasaasen

TEKST

Foto: Xin Li // Michael «Mike» Angeles. Maleri: Kenneth Lien

UTFORDRER

Foto: Jannik Abel // Benjamin Huseby // Privat // Cathrine Myhre Sanden

ÅPEN KLASSE

Foto: Signe Luksengard // Vidar Landa // Trånn Ciekals

SAMTID

Foto: Sara Angelica Spilling // Ingo J. Biermann // Martín Escalante

EDVARD-juryen 2023

Juryen består av både opphavere og musikkforleggere:

Sten Ove Toft (Uavhengig, juryleder), Agnes Hvizdalek (NKF), Alexander Austheim (NOPA)
Andrew Smith (Musikkforleggerne), Martin Rane Bauck (NKF), Oda Svendsby (Musikkforleggerne), Ole Børud (Uavhengig) og Samsaya Sharma (NOPA)

Om EDVARD-prisen

EDVARD-prisen er oppkalt etter Edvard Grieg, og er en pris TONO har delt ut årlig siden 1998. Prisen tildeles opphavere som har skapt musikkverk og tekster til musikk av høy kunstnerisk kvalitet. TONO ønsker med prisen å øke oppmerksomheten om norske komponister og tekstforfattere, og å øke nordmenns forståelse for, og kjennskap til, nyskrevet norsk musikk.

Prisvinnerens musikk eller tekst må være urfremført eller utgitt foregående år, men det legges også vekt på opphavspersonens øvrige produksjon. Prisen består av kr 50 000,-, samt et trofe og et diplom utformet av Magne Furuholmen.

Blant tidligere vinnere er Maja Ratkje, Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, Chirag Rashmikant Patel, Egil Monn-Iversen, Fay Wildhagen, Nils Henrik Asheim, Erik Bye, Susanne Sundfør, Ørjan Matre, Lars Vaular, Marit Larsen, Ole Paus, Susanna Wallumrød og Sigrid Raabe. Se full oversikt her: https://www.tono.no/om-tono/priser-og-stipender/edvardprisen-tonos-formidlerpris/