Disse er nominert til EDVARD-prisen 2024

15 sanger, musikkstykker og/eller album konkurrerer nå om å bli årets vinnere av komponistprisen TONOs EDVARD-pris. I dag offentliggjøres de nominerte.

 / 21/06/2024 /

– Det er i dag fullt mulig å lage musikk med kunstig intelligens uten å ha noen form for kunnskap om det å lage musikk. Vi vil derfor hevde at det er viktigere enn noen gang å hedre menneskelig kreativitet. Med EDVARD-nominasjonene løfter vi i TONO frem 15 av de mest velskrevne sangene, verkene og sangtekstene fra 2023 for å øke oppmerksomheten omkring nyskrevet norsk musikk og de som skaper den, sier Willy Martinsen, som leder kommunikasjonsarbeidet i TONO.

Vil hedre norske musikskapere

TONO har delt ut EDVARD-prisen siden 1998. Den deles ut årlig i fem kategorier til komponister, sangtekstforfattere og låtskrivere som utmerker seg med å ha skapt musikk og sangtekster av skyhøy kunstnerisk kvalitet.

Kategoriene er Populær, Samtid, Åpen klasse, Tekst og Utfordrer. Musikken må ha vært utgitt og urfremført foregående år. EDVARD-prisen deles ut til musikkskapere og rettighetshavere som er medlem i TONO.

Prisen består av et trofé og et diplom, begge utformet av kunstner og komponistkollega Magne Furuholmen, samt et beløp på kr 70 000.

POPULÆR

TEKST

UTFORDRER


ÅPEN KLASSE

SAMTID

EDVARD-juryen 2024

Juryen består av komponister, sangtekstforfattere og musikkforleggere:

Sten Ove Toft (Uavhengig, juryleder), Agnes Hvizdalek (Norsk komponistforening), Alexander Austheim (NOPA), Andrew Smith (Musikkforleggerne), Maria Stene Brendstrup (Musikkforleggerne), Jan Erik Mikalsen (Norsk komponistforening), Johanne Flottorp (uavhengig) og Thea Hjelmeland (NOPA).

Om EDVARD-prisen

EDVARD-prisen er oppkalt etter Edvard Grieg, og er en pris TONO har delt ut årlig siden 1998. Prisen tildeles opphavere som har skapt musikkverk og tekster til musikk av høy kunstnerisk kvalitet. TONO ønsker med prisen å øke oppmerksomheten om norske komponister og tekstforfattere, og å øke nordmenns forståelse for, og kjennskap til, nyskrevet norsk musikk.

Prisvinnerens musikk eller tekst må være urfremført eller utgitt foregående år, men det legges også vekt på opphavspersonens øvrige produksjon. Prisen består av kr 70 000,-, samt et trofe og et diplom utformet av Magne Furuholmen.

Blant tidligere vinnere er Maja Ratkje, Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid, Chirag Rashmikant Patel, Egil Monn-Iversen, Fay Wildhagen, Nils Henrik Asheim, Erik Bye, Susanne Sundfør, Ørjan Matre, Lars Vaular, Marit Larsen, Ole Paus, Susanna Wallumrød og Sigrid Raabe.

Se full oversikt her: https://www.tono.no/om-tono/priser-og-stipender/edvardprisen-tonos-formidlerpris/

Om TONO:

TONO ble stiftet i 1928 og er et non-profit samvirkeforetak som eies og styres av komponister, sangtekstforfattere og musikkforlag, og som forvalter de økonomiske opphavsrettighetene i deres musikkverk. TONO gir tillatelse til bruk av beskyttet musikk på radio, TV, internett, konsert, kino m.m. mot betaling, og overfører hvert år sitt økonomiske resultat til rettighetshavere i musikk som har blitt fremført offentlig. TONO har mer enn 40 000 medlemmer, men arbeider også for millioner av opphavere og musikkforlag fra verden for øvrig. TONO gir musikkskapere et økonomisk grunnlag til å kunne skape ny musikk, og samler og forenkler lisensiering av beskyttet musikk overfor musikkbrukere. TONO omsatte i 2023 for 997, 9 millioner kroner.

For mer informasjon:

Willy Martinsen, leder for TONOs kommunikasjonsarbeid, willy.martinsen (a) tono.no, mob.  909 65 254