EDVARD-pris til Anja Garbarek

Anja Garbarek er tildelt EDVARD-prisen i kategorien Åpen Klasse for «The Road is Just a Surface». – Jeg er ekstremt glad, og veldig stolt, sa en rørt Garbarek til stående applaus på Nøtterøy kulturhus søndag kveld.

 / 28/10/2019 /
– Jeg er ekstremt glad og veldig stolt, sier Anja Garbarek. Foto: Willy Martinsen

– Jeg tenker jo at det å bli sett på en positiv måte alltid er godt, for alle. Jeg er spesielt glad for denne prisen, for den henger høyt altså. Jeg er ekstremt glad og veldig stolt, sa Anja Garbarek etter at hun søndag kveld ble overrakt EDVARD-prisen av jurymedlem i EDVARD-prisen Ole Børud og TONOs kommunikasjonssjef Willy Martinsen på scenen i Nøtterøy Kulturhus.

Utdelingen ble gjort umiddelbart etter fremføringen av nett opp det prisvinnende verket. Fra scenen takket en rørt Garbarek Festspillene i Bergen, Jo Strømgren Kompani og Drabant music.

– De har alle vist meg en enorm tillit, og har vært utrolig inspirerende å jobbe med hele veien.

Hør intervju med Anja Garbarek i TONOs podkast «Lage Musikk» her

Juryens begrunnelse

Dobbeltalbumet «The Road Is Just a Surface» springer ut av et teaterstykke skapt i samarkbeid med koreograf Jo Strømgren. Det står like fullt på egne ben som musikalsk opplevelse. Garbarek har med albumet skapt et eget, helhetlig og intrikat univers, og lytteren får dykke stadig dypere for hver gjennomlytting. Detaljrikdommen gir stadig nye oppdagelser, og skaper nye forbindelser, uten at albumet oppleves som overlesset eller utflytende. «The Road Is Just a Surface» er et verk å synke ned i, som gror og vokser. Anja Garbarek er ikke redd for det musikalsk uventede eller uvante, og fletter inn lyder fra hverdagen: En vekkerklokke. En snurrebass. En tapebit. Lytteren får ta del i et utvidet klangbilde, et som alltid er rytmisk basert. Det har puls, men er samtidig melodisk vakkert og vemodig, med tekster som kretser rundt eksistensielle tema som tilhørighet og psykisk sykdom.

Pris i mer enn 20 år

– Det er en sentral del av TONOs arbeid å synliggjøre at musikk har verdi, og at musikkskaping er et viktig arbeid, sier kommunikasjonssjef i TONO, Willy Martinsen. Foto: Caroline Roka.

EDVARD-prisen har vært delt ut årlig at TONO siden 1998, og deles ut i fem kategorier til komponister og sangtekstforfattere som har skapt musikkverk av særlig høy kvalitet det foregående år. Det er en høyt kvalifisert fagjury som utpeker vinnerne, som mottar kr 50 000 samt et trofé og et diplom, begge utformet av kunstner Magne Furuholmen.

– Det er en sentral del av TONOs arbeid å synliggjøre at musikk har verdi, og at musikkskaping er et viktig arbeid. Med EDVARD-prisen løfter vi frem noe av den flotteste musikken som ble skapt det foregående året, og ønsker med det både å hedre enkeltopphavere og å skape oppmerksomhet omkring det viktige arbeidet komponister, sangtekstforfattere og låtskrivere gjør, sier kommunikasjonssjef i TONO, Willy Martinsen.

Les mer om EDVARD-prisen på TONO.no, under seksjonen «om TONO»:
https://www.tono.no/om-tono/priser-og-stipender/edvardprisen-tonos-formidlerpris/

Juryen for EDVARD-prisen 2019 består av Peter Edwards (NKF), Kristin Norderval (NKF), Torgny Amdam (NOPA), Kate Havnevik (NOPA), Ellen Brekken (Uavhengig), Ole Børud (uavhengig), Jan Stefan Bengtsson (Musikkforleggerne) og juryleder Stine Lieng (Musikkforleggerne)

EDVARD-prisen ble overrakt av jurymedlem Ole Børud søndag kveld, etter foreløpig siste oppsetning av forestillingen The Road Is Just A Surface.