De tre låtskriverne i bandet Evigheten med EDVARD-trofe og diplom.
 © Kristian Dugstad/TONO

EDVARD-pris til Evigheten

Låtskriverne i bergensbandet Evigheten laget det aller mest velkomponerte populærmusikalske verket i 2021 ifølge fagjuryen i TONOs EDVARD-pris. Vinnerne ble overrasket med prisen under en konsert på Blå i Oslo i går kveld.

«Dette er effektiv og kraftfull popmusikk. Samtidig er det noe mer, noe annet og eget som gjør seg gjeldende utenfor vår tidsånd», skriver EDVARD-juryen i sin begrunnelse for hvorfor EPen «Heten» mottar EDVARD-prisen i kategorien «Populær» for 2021.

De tre komponistene og sangtekstforfatterne Iselin Børve Toft, Mathilde Saunes-Skarsgaard og Njål Paulsberg kan dermed ta med seg et trofé og et diplom utformet av Magne Furuholmen, samt prispenger på 50 000 kroner tilbake til Bergen.

– Tusen takk! Vi lager musikk for oss selv, så det er mye å forvente at noen andre skal «catche» hva man egentlig driver med. Det er utrolig kult når noen forstår, sa vinnerne fra scenen etter at jurymedlem Sten Ove Toft leste juryens begrunnelse.

Hedrer komponister og sangtekstforfattere

EDVARD-prisen har vært delt ut årlig av TONO siden 1998, og deles ut i fem kategorier til komponister og sangtekstforfattere som har skapt musikkverk av særlig høy kvalitet det foregående år. Det er en høyt kvalifisert fagjury som utpeker vinnerne.

– Vi deler ut EDVARD-prisen for å hedre komponister og sangtekstforfattere for arbeidet de gjør, og for å gjøre nordmenn oppmerksomme på fremragende, nyskrevet norsk musikk. Akkurat det er viktigere enn på lenge fordi det spilles mye eldre og utenlandsk musikk på både radio og i strømmetjenester. Vi håper EDVARD-prisen kan være et positivt bidrag i denne sammenheng, sier kommunikasjonssjef i TONO, Willy Martinsen.

Juryens begrunnelse

Til Iselin Børve Toft, Mathilde Saunes-Skarsgaard og Njål Paulsberg for EPen «Heten»
«Med tydelige stemninger tegner låtskriverne i bandet Evigheten et alternativt bilde av hva popmusikk kan være. Med EPen Heten presenterer Toft, Saunes-Skarsgaard og Paulsberg fire melodiske verk, fylt av uventede harmoniske vendinger. Den sparsommelige og ryddige instrumenteringen skaper rom for en sterk lytteropplevelse. Tankene går til 70-tallets synth-eskapader og naturmystisk folkpop, og musikken har ofte et barokt preg. Varme analoge arpeggioer og slagkraftige trommer bygger opp under krystallklar vokal. Dette er effektiv og kraftfull popmusikk. Samtidig er det noe mer, noe annet og eget som gjør seg gjeldende utenfor vår tidsånd.»

Juryen for EDVARD-prisen 2021 har bestått av Torgny Amdam (NOPA, juryleder), Peter Edwards (Norsk Komponistforening), Kristin Norderval (Norsk Komponistforening), Samsaya Sharma (NOPA), Sten Ove Toft (Uavhengig), Ole Børud (uavhengig), Thomas Wettergren (Musikkforleggerne) og Oda Svendsby (Musikkforleggerne).

Om TONO

TONO ble stiftet i 1928 og er et non-profit samvirkeforetak som eies og styres av opphavere (komponister og sangtekstforfattere) og musikkforlag, og som på deres vegne forvalter de økonomiske opphavsrettighetene i musikken de har skapt. TONO gir tillatelse til bruk av beskyttet musikk for eksempel på radio, TV, internett, konsert og kino mot betaling, og overfører hvert år sitt økonomiske resultat videre til rettighetshavere i musikk som har blitt spilt offentlig. TONO har mer enn 37 000 medlemmer, men arbeider også millioner av opphavere og musikkforlag fra verden for øvrig. TONO gir musikkskapere et økonomisk grunnlag til å kunne skape ny musikk, og forenkler lisensiering av beskyttet musikk overfor musikkbrukere. TONO omsatte i 2020 for 712,4 millioner kroner.

For mer informasjon:
Willy Martinsen, kommunikasjonssjef i TONO, willy.martinsen@tono.no, mob. 909 65 254.