Hedvig Mollestad Thomassen er tildelt EDVARD-prisen

Hedvig Mollestad Thomassens «Ekhidna» var ett av fjorårets aller beste album. Det mener TONOs EDVARD-jury, som har kåret Mollestad Thomassen til vinner i kategorien Åpen Klasse for 2020.

 / 03/09/2020 /

Foto øverst: f.v. Komponist og medlem i EDVARD-juryen Peter Edwards, Hedvig Mollestad Thomassen og kommunikasjonssjef i TONO, Willy Martinsen.

Hedvig Mollestad Thomassen ble i dag overrakt TONOs EDVARD-pris av komponist Peter Edwards fra EDVARD-juryen. Det hele skjedde under et opptak av NRK Klassisk-radioprogrammet «NRK Klassisk Vorspiel».

– Det er skikkelig hyggelig å få EDVARD-prisen. Det er en ordentlig god anerkjennelse for den jobben jeg har gjort med å lage denne musikken, og det betyr faktisk masse for meg. Det er en viktig pris som løfter frem fersk musikk, og det er også en pris som kommer fra våre egne, fra de som skal ta vare på åndsverkene våre, sa Mollestad Thommesen. Hun takket alle musikerne som har vært involvert i Ekhidna og Vossajazz der verket ble urfremført i 2019. Hun benyttet også anledningen til å fremheve sine med-nominerte i Åpen klasse:

– Jeg vil gjerne gi en shout out til Bugge Wesseltoft og Harald Tusberg jr og til Broen, som også hadde fortjent en EDVARD-pris!

Hedvig Mollestad Thomassen er tildelt EDVARD-prisen i kategorien Åpen klasse for verket «Ekhidna», som ble urfremført på Vossajazz i 2019 (foto: Kristian Dugstad/TONO).

Her er juryens begrunnelse
«Ekhidna» er en sonisk reise man ikke vil være foruten. Den meritterte komponisten og jazzgitaristen Hedvig Mollestad Thomassen har skapt et vågalt, hardt, utforskende, og fornyende storverk. Det greske monsteret Ekhidna, halvt kvinne og halvt slange, blir personifisert gjennom musikken. Det er virtuost og røft. Overgangene fra det frie til det unisone, med skeive taktarter drevet fremover av praktfullt trommespill, bidrar til en sjangeroverskridende og kontrastfylt storform. Det er lett å la seg oppsluke av den dynamiske fremdriften. Orkestreringen er tilsvarende rå og raffinert med storslåtte klanglige kontraster, men som likevel glir sammen i en musikalsk helhet.

Pris i mer enn 20 år
EDVARD-prisen har vært delt ut årlig at TONO siden 1998, og deles ut i fem kategorier til komponister og sangtekstforfattere som har skapt musikkverk av særlig høy kvalitet det foregående år. Det er en høyt kvalifisert fagjury som utpeker vinnerne, som mottar kr 50 000 samt et trofé og et diplom, begge utformet av kunstner Magne Furuholmen.

– Det er en viktig del av TONOs arbeid å synliggjøre at musikk har verdi, og at musikkskaping er et viktig arbeid. Med EDVARD-prisen løfter vi frem noe av den flotteste musikken som ble skapt det foregående året, og ønsker med det både å hedre enkeltopphavere og å skape oppmerksomhet omkring det viktige arbeidet komponister, sangtekstforfattere og låtskrivere gjør, sier kommunikasjonssjef i TONO, Willy Martinsen.

Juryen for EDVARD-prisen 2020 har bestått av Peter Edwards (Norsk Komponistforening), Kristin Norderval (Norsk Komponistforening), Torgny Amdam (NOPA), Samsaya Sharma (NOPA), Sten Ove Toft (Uavhengig), Ole Børud (uavhengig), Thomas Wettergren (Musikkforleggerne) og juryleder Stine Lieng (Musikkforleggerne)

Om TONO:
TONO ble stiftet i 1928 og er et non-profit samvirkeforetak som eies og styres av opphavere (komponister og sangtekstforfattere) og musikkforlag, og som på deres vegne forvalter de økonomiske opphavsrettighetene i musikken de har skapt.
TONO gir tillatelse til bruk av beskyttet musikk for eksempel på radio, TV, internett, konsert og kino mot betaling, og overfører hvert år sitt økonomiske resultat videre til rettighetshavere i musikk som har blitt spilt offentlig. TONO har 34 000 medlemmer, men arbeider også for omtrent tre millioner opphavere og musikkforlag fra verden for øvrig. TONOs samfunnsrolle er todelt gjennom på den ene siden å samle og forenkle lisensiering av beskyttet musikk og på den andre å gi musikkskapere et økonomisk grunnlag for å kunne skape nye musikkverk. TONO omsatte i 2019 for kr 771 millioner.

For mer informasjon:
Willy Martinsen, kommunikasjonssjef i TONO, willy.martinsen@tono.no, mob. 909 65 254.