VIDEO: EDVARD-prisen til Hanne Hukkelberg

Hanne Hukkelberg er tildelt TONOs EDVARD-pris 2020 i kategorien «Populærmusikk» for albumet «Birthmark». Prisen består av kr 50 000,- samt et trofé og et diplom utformet av kunstner Magne Furuholmen.

 / 14/09/2020 /

Hanne Hukkelberg ble overrakt EDVARD-prisen av TONOs administrerende direktør Cato Strøm på formiddagen fredag 11. september. Hukkelberg ble overrasket med prisen under et videointervju med TONO ved sjøkanten et steinkast fra det nye Munchmuseet i Oslo.  EDVARD-prisen skiller seg fra andre musikkpriser ved at den kun deles ut til komponister og  sangtekstforfattere.

– Det er helt utrolig. Jeg klarer ikke å forstå det. Det er veldig, veldig stort, og TONO for meg er jo den største organisasjonen å få en pris fra. Det henger høyt for meg. Dette varmer så utrolig. Tusen takk, sa Hukkelberg da hun mottok prisen.

Her kan du se at Hanne Hukkelberg blir overrasket med prisen. Saken fortsetter under videoen.

Juryens begrunnelse:
Hanne Hukkelberg er en kompromissløs kunstner som alltid er tro mot seg selv. Det har resultert i en karriere full av variert og sjangeroverskridende musikk. Hennes sjette album «Birthmark» syder av nærmest ukontrollerbar kreativitet, som likevel oppleves å ha en krystallklar retning og sammenheng. Dette er en helstøpt samling komposisjoner som bærer tydelig preg av Hukkelbergs sterke kunstneriske visjon – som komponist, tekstforfatter, utøver og produsent. Lytteren inviteres inn i et eksentrisk lydlandskap konstruert av elektroniske og akustiske instrumenter, flankert av hverdagslyder som mikrobølgeovnens pling og glassets kling. Det er umulig ikke å bli trukket inn i det lekne og luftige universet. Hanne Hukkelberg tøyer popmusikkens grenser og treffer lytteren med både letthet og tyngde.

Pris i mer enn 20 år
EDVARD-prisen har vært delt ut årlig av TONO siden 1998, og deles ut i fem kategorier til komponister og sangtekstforfattere som har skapt musikkverk av særlig høy kvalitet det foregående år. Det er en høyt kvalifisert fagjury som utpeker vinnerne, som mottar kr 50 000 samt et trofé og et diplom, begge utformet av kunstner Magne Furuholmen.

– Med EDVARD-prisen løfter vi frem noe av den flotteste musikken som ble skapt det foregående året. Hensikten er både å hedre og takke enkeltopphavere, men også å skape oppmerksomhet omkring det viktige arbeidet komponister, sangtekstforfattere og låtskrivere gjør, sier kommunikasjonssjef i TONO, Willy Martinsen.

Juryen for EDVARD-prisen 2020 har bestått av Peter Edwards (Norsk Komponistforening), Kristin Norderval (Norsk Komponistforening), Torgny Amdam (NOPA), Samsaya Sharma (NOPA), Sten Ove Toft (Uavhengig), Ole Børud (uavhengig), Thomas Wettergren (Musikkforleggerne) og juryleder Stine Lieng (Musikkforleggerne)

Adm. direktør i TONO, Cato Strøm, overrakte fredag formiddag EDVARD-prisen til Hanne Hukkelberg på juryens vegne. Som vinner av EDVARD-prisen får Hukkelberg kr 50 000 samt et trofe og en signert diplom av kunstner og komponistkollega Magne Furuholmen.

Om TONO:
TONO ble stiftet i 1928 og er et non-profit samvirkeforetak som eies og styres av opphavere (komponister og sangtekstforfattere) og musikkforlag, og som på deres vegne forvalter de økonomiske opphavsrettighetene i musikken de har skapt.TONO gir tillatelse til bruk av beskyttet musikk for eksempel på radio, TV, internett, konsert og kino mot betaling, og overfører hvert år sitt økonomiske resultat videre til rettighetshavere i musikk som har blitt spilt offentlig. TONO har 34 000 medlemmer, men arbeider også for omtrent tre millioner opphavere og musikkforlag fra verden for øvrig. TONOs samfunnsrolle er todelt gjennom på den ene siden å samle og forenkle lisensiering av beskyttet musikk og på den andre å gi musikkskapere et økonomisk grunnlag for å kunne skape nye musikkverk. TONO omsatte i 2019 for kr 771 millioner.

For mer informasjon:
Willy Martinsen, kommunikasjonssjef i TONO, willy.martinsen@tono.no, mob. 909 65 254.