Ingar Zach har mottatt EDVARD-prisen i kategorien Samtid. Foto: Krisitan Dugstad/TONO

Fikk EDVARD-pris for «betagende, fascinerende klangverden»

EDVARD-prisen i kategorien Samtid er tildelt komponisten Ingar Zach for verket Musica liquida.  – Bare unntaksvis hører vi en klang som minner oss om at dette er instrumenter vi har hørt før, sier juryen.  

 / 15/09/2023 /

Komponisten Ingar Zach er tildelt TONOs EDVARD-pris i kategorien Samtid for verket «Musica Liquida». Dermed mottar han 50 000 kroner samt et trofe og et diplom utformet av kunstner Magne Furuholmen. Zach ble tildelt prisen etter hans konsert på Norges Musikkhøgskole torsdag kveld, som ble avholdt som del av Ultima-festivalen.

– Det er en stor og gledelig overraskelse å bli tildelt EDVARD-prisen. Det er spesielt gledelig å få denne anerkjennelsen for mitt soloarbeid, sier Inger Zach.

EDVARD-prisen har vært delt ut årlig av TONO siden 1998, og deles ut i fem kategorier til komponister og sangtekstforfattere som har skapt musikkverk av særlig høy kvalitet det foregående år. Det er en høyt kvalifisert fagjury som utpeker vinnerne.

– TONO ønsker med EDVARD-prisen å skape oppmerksomhet om nyskrevet norsk musikk, og å bidra til økt forståelse for viktigheten av det arbeidet som gjøres av komponister, sangtektstforfattere og låtskrivere, sier kommunikasjonsdirektør i TONO, Willy Martinsen.

Juryens begrunnelse

«Musica liquida er den første klanglige dokumentasjonen av Ingar Zachs kunstneriske forskningsprosjekt «The Vibrating Drum». Gjennom sin innovative tilnærming til trommene søker Zach å utforske potensialet i instrumentene og utvikle en ny musikalsk praksis for slagverkere. Vibrerende mikrofoner i kontakt med trommeskinnet fanger opp lyden på nært hold når skinnene settes i svingning. Opptaksstedet – Edvard Vigeland Mausoleet med sin nesten apokalyptiske etterklang – sammen med Zachs kompositoriske dyktighet, har resultert i en innspilling som byr på en betagende, fascinerende klangverden. Zach bygger opp komposisjonene i lange bølger som legges lagvis, gjentas, avløser hverandre. Bare unntaksvis hører vi en klang som minner oss om at dette er instrumenter vi har hørt før, men spilt på en mer konvensjonell måte. Zach lykkes i å skape en helhetlig og original musikalsk verden der de enkelte satsene har en tydelig kompositorisk form og ingen elementer er overflødige. Musica liquida er derfor en verdig vinner av Edvard-prisen 2023 i kategorien Samtid.» 

Juryen for EDVARD-prisen 2023

Juryen har bestått av Sten Ove Toft (uavhengig, juryleder), Agnes Hvizdalek (NKF), Alexander Austheim (NOPA), Andrew Smith (Musikkforleggerne), Martin Rane Bauck (NKF), Oda Svendsby (Musikkforleggerne), Ole Børud (Uavhengig) og Samsaya Sharma (NOPA)

Om TONO

TONO ble stiftet i 1928 og er et non-profit samvirkeforetak som eies og styres av komponister, sangtekstforfattere og musikkforlag, og som forvalter de økonomiske opphavsrettighetene i deres musikkverk. TONO gir tillatelse til bruk av beskyttet musikk på radio, TV, internett, konsert, kino m.m. mot betaling, og overfører hvert år sitt økonomiske resultat til rettighetshavere i musikk som har blitt fremført offentlig. TONO har mer enn 40 000 medlemmer, men arbeider også for millioner av opphavere og musikkforlag fra verden for øvrig. TONO gir musikkskapere et økonomisk grunnlag til å kunne skape ny musikk, og samler og forenkler lisensiering av beskyttet musikk overfor musikkbrukere. TONO omsatte i 2022 for 864,6 millioner kroner.

For mer informasjon:

Willy Martinsen, Kommunikasjonsdirektør i TONO, willy.martinsen@tono.no; Tlf. +47 909 65 254