Full seier til musikkskaperne i EU-parlamentet

EU-parlamentet stemte i dag, med et betydelig flertall, for en versjon av artikkel 13 i opphavsrettsdirektivet som er svært positiv for rettighetshaverne. – En gledens dag for TONOs medlemmer og resten av verdens musikkskapere, fastslår adm.dir i TONO, Cato Strøm.

 / 12/09/2018 /

EU-parlamentet stemte i dag, med et betydelig flertall, for en versjon av artikkel 13 i opphavsrettsdirektivet som er svært positiv for rettighetshaverne. – En gledens dag for TONOs medlemmer og resten av verdens musikkskapere, fastlår adm.dir i TONO, Cato Strøm.

Det var en rekke alternative versjoner av artikkelen 13 som i dag var gjenstand for avstemning i EU-parlamentet i Strasbourg. Alternativet som gikk lengst i å ivareta musikkskapernes interesser kom fra en gruppering ledet av den tyske representanten Axel Voss. Forslaget gikk gjennom i parlamentet med et solid flertall. Av de 751 representantene som deltok stemte 438 av representantene for og 226 mot, mens 39 avstod fra å stemme.

Avstemningen innebærer at direktivet nå kan gå videre i EU-systemet for ytterligere forhandlinger og diskusjoner frem mot endelig implementert direktivtekst.

– Selv om det fortsatt er et stykke vei å gå frem mot en endelig og implementert direktivtekst, er det ingen tvil om at dette er en historisk dag for musikkskaperne. Teksten som i dag ble stemt gjennom fastslår at selskapene bak de brukergenererte medieplattformene ansvarliggjøres for den musikken som lastes opp og konsumeres på plattformene – og som gir tjenestene betydelige inntekter. Dette betyr igjen at techgigantene bak plattformene vil bli pålagt å inngå avtaler med TONO og andre rettighetsorganisasjoner og betale rimelig vederlag til rettighetshaverne, sier Cato Strøm.