Musikk i butikk og kundelokale

Driver du butikk, frisørsalong, restaurant eller et annet kundelokale? Med en TONO-lisens kan du spille all verdens musikk for kundene dine.

Det legges ned mye arbeid i å skape en god atmosfære i et kundelokale. Enten du selger klær, klipper hår eller serverer mat, prøver du å sette gjestene dine i en bestemt stemning.

Musikk har en enorm evne til å skape følelser i mennesker, og lyden i lokalet har stor betydning. Derfor er det både lurt og lønnsomt å ha et bevisst forhold til musikken du spiller, på lik linje med interiør, farger, belysning, lukt og bekledning.

Avtale med TONO

TONO er et non-profit samvirkeforetak som eies og styres av de som skriver musikk og sangtekster, og deres musikkforlag.

Alle som skaper et musikkstykke har etter Åndsverkloven §3 en enerett til å tilgjengeliggjøre det for allmennheten. TONO gir denne tillatelsen på vegne av de som har rettigheter i musikken, og utbetaler penger når musikken deres brukes.

Det betyr at alle som spiller bakgrunnsmusikk i et lokale der det oppholder seg kunder og gjester må ha en avtale med TONO. Enten du bruker radio, CD, vinyl, TV eller internett-strømming som lydkilde er vilkårene de samme.

Du kan lese mer om bakgrunnsmusikk her: Bakgrunnsmusikk – Hverdagens lydspor

Tre huskeregler

1. Alle kan få en avtale

Det er ingen begrensinger for hva slags bedrifter som kan spille musikk. Enten du driver restaurant eller legekontor kan du få en avtale med TONO. Avtalen oppretter du ved å klikke her, eller å ta kontakt på telefon eller e-post. Vi hjelper deg med å beregne pris.

2. TONO & Gramo

Bruker du innspilt musikk fra en strømmetjeneste, radio, TV, CD eller lignende, må du ha en avtale med både TONO og Gramo. TONO sørger for at komponister og tekstforfattere får betalt, mens Gramo passer på at alle som eier og har laget innspillingen får sin andel.

3. Strømmetjeneste

Det er ikke fritt frem å bruke sin private Spotify-konto i offentligheten. Når du tegner abonnement med strømmetjenesten aksepterer du at tjenesten kun er ment for privat bruk. Det finnes egne strømmetjenester for bedrifter, som for eksempel Soundtrack Your Brand.

Ønsker du en avtale med TONO eller har spørsmål? Kontakt marked@tono.no eller 22 05 72 00.

Arrangerer din bedrift konserter? For live-fremføring av musikk gjelder andre avtaler og priser. Med en TONO-avtale kan du trygt arrangere konserter med alt fra trubadurer til DJer og store band. Du kan lese mer om konsertavtaler her.

– Uten musikk kunne vi stengt

I 2019 møtte TONO fem kundebedrifter med et lidenskapelig forhold til bakgrunnsmusikken sin. MPH|Milesperhour, Espresso House, Høyer Woman, Lille Vinkel Sko og Doda dansebutikken på Byporten Shopping i Oslo mener bakgrunnsmusikk er viktig.

– Ingen musikk, det er katastrofe. Da kunne vi like gjerne stengt butikken, sier Talia Sofie Gran i Lille Vinkel Sko. 

Se filmen fra møtene her.

5 spørsmål og svar om TONO

  1. Hva er TONO? TONO er et samvirkeforetak som eies og styres av norske komponister, tekstforfattere og musikkforlag. I 2020 har vi over 35 000 medlemmer i Norge, men vi representerer også 3 millioner slike rettighetshavere i musikkverk fra andre land i det norske territoriet.
  2. Hvorfor må du betale TONO for å bruke musikk offentlig? Både internasjonal og norsk lovgivning (Åndsverkloven §3) sier at opphavspersonene har enerett til å tilgjengeliggjøre sin musikk til offentligheten. Gjennom TONO gir disse sin tillatelse mot et vederlag.
  3. Hvorfor må man betale både TONO og Gramo? Gramo og TONO arbeider for ulike yrkesgrupper. Gramo for produsenter, musikere og artister. TONO for de som skriver og eier musikkverkene – de som Gramos medlemmer får lov å fremføre og utgi. Både TONOs og Gramos medlemmer har krav på vederlag for offentlig fremføring. Derfor må butikker som bruker musikk ha avtaler med både TONO og Gramo.
  4. Hva skjer med TONO-vederlaget du betaler? Det betales videre til rettighetshaverne, både norske og utenlandske, i de musikkverkene som er blitt fremført.
  5. Vi betaler for strømmetjenesten vi bruker, hvorfor skal vi betale TONO også? Spiller dere musikk offentlig har man en plikt til å betale rettighetshaverne gjennom TONO. Til gjengjeld legger vi oss ikke opp i hvilken lydkilde dere velger, enten det er radio, strømmetjenester for bedriftsmarkedet, CD eller annet. Velg fritt!