Nå skal gudstjenester TONO-rapporteres digitalt

Menigheter i Den norske Kirke, frikirker og andre tros- og livssynssamfunn kan fremføre musikk i seremonier uten TONO-tillatelse. De må likevel rapportere til TONO hva som fremføres, slik at TONO har nødvendig informasjon for å kunne avregne et årlig vederlag fra Kulturdepartementet til denne typen musikkfremføringer. Enklere enn noensinne Nå gjør TONO rapporteringen enklere enn […]

 / 10/05/2021 /

Menigheter i Den norske Kirke, frikirker og andre tros- og livssynssamfunn kan fremføre musikk i seremonier uten TONO-tillatelse. De må likevel rapportere til TONO hva som fremføres, slik at TONO har nødvendig informasjon for å kunne avregne et årlig vederlag fra Kulturdepartementet til denne typen musikkfremføringer.

Enklere enn noensinne

Nå gjør TONO rapporteringen enklere enn noensinne ved å lansere en helt ny digital rapporteringsløsning for dette området.

– TONO må ha informasjon om hva som fremføres i seremonier hos tros- og livssynssamfunn, og med det nye digitale rapporteringsverktøyet er dette enklere enn noen gang. Vi oppfordrer nå alle tros- og livssynssamfunn om å ta i bruk denne nye løsningen så snart som mulig. Fra 1. januar 2022 skal all rapportering på dette området foregå digitalt, og vi vil da heller ikke ta imot papirrapporter, sier rapportsjef i TONO, Elin Heer.

Kun for gudstjenester og andre seremonier

Et viktig poeng med løsningen TONO nå lanserer er at den kun kan benyttes for rapportering av musikkbruk fra seremonier, som gudstjenester, lovsangsmøter og liknende.

– Tros og livssynssamfunn er ofte ivrige musikkbrukere, og storforbrukere av TONO-lisenser. Det arrangeres konserter, TV- og radioinnhold, podkaster og annet digitalt innhold og så videre. Dette er ulike bruksområder som ledsages av ulike regler, avtaletyper og priser. TONO arbeider mot å lansere digitale rapporteringsløsninger for alle områder, men de vil rulles ut på ulike tidspunkt. Seremoniløsningen er den første av mange, forklarer Heer.

I forbindelse med lanseringen av den nye tjenesten har TONO utviklet en egen veileder som kan lastes ned som pdf her. Se gjerne også vår opplæringsfilm som viser hvordan tjenesten skal brukes.

Saken fortsetter under videoen.

Omfattende utviklingsarbeid

Bak lanseringen ligger et langvarig og omfattende utviklingsprosjekt. Frem mot lanseringen har også Den Norske Kirke vært involvert i arbeidet som testbrukere.

– Vi har hatt et pilotprosjekt der 3 menigheter i Borg Bispedømme, samt noen frikirker, har vært testbrukere, og som har gitt verdifull input frem mot lansering. I dag sender vi ut en invitasjon til å bruke tjenesten til alle Den norske kirkes menigheter. Vi vil også i tiden fremover invitere andre tros- og livssynssamfunn inn som brukere, sier Heer.

Ved spørsmål om løsningen, vennligst ta kontakt på telefon 22 05 72 00 eller ved å sende en e-post til seremoni@tono.no. Ved spørsmål om strømming av gudstjenester eller andre digitale produksjoner, kontakt TONOs Online-Media avdeling på online@tono.no


Spørsmål og svar

Her kan du lese svar på de spørsmål vi tror du som skal TONO-rapportere musikk brukt i seremonier kan ha. Du finner dem også i vår veileder.

Seremonien jeg skal rapportere har blitt direktesendt på nett. Hvordan rapporterer jeg dette?
Dersom du har en hel- eller halvårsavtale for direktesendte gudstjenester på nett kan du rapportere seremonien i det digitale rapporteringssystemet på samme måte som fysiske seremonier.

Dersom du ikke har en avtale for seremonier på nett må du ta kontakt med avdelingen Online Media på online@tono.no for å inngå en avtale for dette.

Skal korte koralforspill rapporteres?
Ja, all musikk skal rapporteres

Skal andakter rapporteres i denne løsningen?
Ja, andakter skal også rapporteres her

Vi har arrangert en konsert. Skal denne rapporteres i denne løsningen?
Nei. Denne løsningen er bare for gudstjenester, andakter og andre seremonier. Konserter og andre arrangement må rapporteres som før. Mer informasjon og skjema for dette finnes her: https://www.tono.no/kunder/konsert-event/

Vi har spilt av en sang fra en cd i forbindelse med seremonien. Hvordan skal dette rapporteres?
Rapporter på samme måte som for de andre sangene som er brukt i seremonien. 

Jeg har sendt inn rapporten, men glemte en sang eller skrev noe feil. Hva gjør jeg?
Da må du kontakte oss slik at vi kan endre for deg. Send mail til seremoni@tono.no.

Jeg skal ikke lenger rapportere for en menighet. Hvordan kobler jeg fra en menighet?
Du kan enkelt legge til og fjerne menigheter under «Roller» i menyen til venstre.

Hvorfor trenger dere organisasjonsnummeret til menigheten jeg skal rapportere for?
Vi må kunne identifisere hvem som rapporterer og hvilken menighet/sokn/samfunn det rapporteres for.

Hvorfor blir feltene grå når jeg velger en salme eller en sang fra en spilleliste?
Det er fordi vi ikke trenger flere opplysninger om denne sangen. Den er allerede identifisert i vårt system.

Hvorfor må jeg rapportere for en og en dato, og ikke flere datoer i samme rapport?
For å kunne avregne mest mulig korrekt må vi ha en rapport per dato. Det er enkelt å kopiere en rapport under «Mine seremonier» og du kan også lage spillelister som kan brukes hvis det er samme sanger i forskjellige kirker for eksempel.