NOPA markerte 80 år

NOPA – Norsk forening for komponister og tekstforfattere – markerte på tirsdag sitt 80-årsjubileum med konsert, mottakelse og utdeling av priser.

 / 16/11/2017 /
NOPA – Norsk forening for komponister og tekstforfattere – markerte på tirsdag sitt 80-årsjubileum med konsert, mottakelse og utdeling av priser.

Foto øverst: Ingrid Kindem (t.v.) er styreleder i NOPA og TONO, og overrakte NOPAs hederspris til Karin Krog. (Foto: Christoffer Krook)

I TONOs styre og andre styrende utvalg er tre organisasjoner representert, i tillegg til uavhengige representanter. En av de tre organisasjonene er NOPA, som ble etablert i 1937 under navnet «Norsk Schlagerforening». På tirsdag kveld markerte organisasjonen sitt 80-årsjubileum på Chat Noir med musikalske innslag, festtaler og utdeling av priser. Den kanskje aller gjeveste prisen – NOPAs hederspris – gikk til Karin Krog.

– Det er helt fantastisk, det har ikke gått opp for meg. Så nå er det jo bare til å jobbe videre, sier Karin Krog.

Prisdryss
Men også flere andre norske låtskrivere og komponister ble hyllet på Chat Noir på tirsdag. Blant vinnerne var  Silje Halstensen (Bendik) og Jan Eggum. Begge fikk hvert sitt Kardemommestipend – et arbeidsstipend som er en gave fra Egner-familien. NOPA-prisene gikk til Anne Lande (for tekst) og Trygve Seim (NOPAs musikkpris). Forfatter og komponist Ketil Bjørnstad fikk Tekstforfatterfondets ærespris, og Erik Brataas fikk NOPAs formidlingspris.

TONOs adm.dir Cato Strøm overrakte en gave fra TONO i form av en akvarell av kunstneren Espen Dietrichson ved navn «Doble klanger fra enkle rom #3.

Hva er NOPA?
Mens TONO er en forvaltningsorganisasjon som selger tillatelser til bruk av beskyttet musikk i det offentlige rom, og innkrever og utbetaler vederlag til 30 000 norske og mer enn 2,5 millioner utenlandske opphavere, er NOPA en interesseorganisasjon for komponister og forfattere av tekst til musikk. NOPAs formål er å fremme norsk skapende tonekunst, norske musikkverk og tekst i tilknytning til musikk, styrke faglige fellesskap, skape møteplasser og arbeide for låtskriveres kunstneriske og økonomiske interesser. NOPA driver også et utstrakt politisk arbeid, og arbeider blant annet for å øke bruken av norsk musikk.

Besøk NOPA på nopa.no