TONO på covid-19-markering

Onsdag var kulturlivet samlet på Eidsvolls plass. TONO var blant organisasjonene som var representert. Her kan du lese adm. direktør Cato Strøms innlegg.

 / 20/01/2022 /

Dette er TONOs støtte til alle dere i arrangørleddene. Mellom oss er det en gjensidig avhengighet.

Utbetalingene fra TONO til norske opphavere for konsertfremføringer er de viktigste inntektene for mange av TONOs 37 000 medlemmer.

Komponister, sangtekstforfattere og musikkforlag som opplever at sangene og musikkverkene deres ikke kan fremføres på konsertscener som normalt merker det kraftig på lommeboka. Inntektene stuper eller blir fullstendig borte.

Da TONO høsten 2020 spurte 1000 av de mest aktive TONO-medlemmene om hvordan korona påvirket dem sa 7 av 10 at de var bekymret over egne muligheter til å livnære seg av musikk de neste årene. En generasjon av opphavere og musikere kan nå måtte finne seg andre måter å livnære seg på.

Fra 2019 til 2020 stupte deres inntekter med 50 millioner kroner. Opphavere og musikkforlag var ikke inkludert i kompensasjons- og stimuleringsordningene som kom høsten 2020.  Heldigvis lyttet regjeringen til oss og i 2021 fikk TONO en kompensasjon som utgjorde 70% av tapene. De pengene ble utbetalt etter de retningslinjer departementet ga, og vi vet at dette var kjærkomne midler.

Så vil jeg si noe som kanskje ikke har vært sagt før. Mange av våre opphavere turnerer i utlandet. Det har de ikke kunnet gjøre etter covid-19. Men det er deres marked. Det markedet er borte, og de faller mellom to stoler og sitter igjen med kroner 0.

Takk for meg.Les mer:

https://www.aftenposten.no/kultur/i/a7kKW5/kulturbransjen-i-demonstrasjon-mot-koronatiltak

https://www.tv2.no/a/14503405/