Foto: Istock/com – Sakorn Sukkasemsakorn

– Vi har et ansvar for mer enn bare musikken 

Hva har menneskerettigheter og arbeidsforhold å gjøre med TONO? Mye! Nå har vi publisert årets redegjørelse om vårt arbeid med åpenhetsloven. – TONO har et viktig samfunnsoppdrag, og det er viktig for oss å drive etisk og godt på alle områder, sier Ida Otterstad, juridisk rådgiver i TONO. 

 / 30/06/2025 /

– Som en kollektiv forvaltningsorganisasjon for musikkskapere har vi alltid vært opptatt av gode vilkår og rettferdighet. Derfor ønsker vi også å bidra til at ikke bare vår drift er god og etisk riktig, men også at leverandørene vi samarbeider med, og varer og tjenester vi kjøper inn, driver etisk forsvarlig. Det handler i bunn og grunn om å respektere grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold,sier Ida Otterstad, juridisk rådgiver i TONO.

Skal sikre åpenhet og et ansvarlig næringsliv

Åpenhetsloven er en norsk lov som krever at større virksomheter må jobbe med å unngå og håndtere negativ påvirkning, eller konsekvenser, på mennesker og samfunn. Det betyr blant annet at virksomhetene må kartlegge risiko for brudd på menneskerettigheter og dårlige arbeidsforhold – både i egen virksomhet og hos leverandører og samarbeidspartnere. Loven skal sikre åpenhet og bidra til ansvarlig næringsliv.

– Vi forvalter rettighetene til titusenvis av norske og millioner av internasjonale låtskrivere, komponister og musikkforlag. Det betyr også at vi har et ansvar for å opptre ordentlig – ikke bare overfor medlemmene våre, men overfor samfunnet. Vi jobber ikke bare for et bærekraftig musikkliv, men også for et mer bærekraftig samfunn, sier Otterstad. 

Vi jobber ikke bare for et bærekraftig musikkliv, men også for et mer bærekraftig samfunn, sier Ida Otterstad, juridisk rådgiver i TONO. 

Hva betyr det i praksis? 

TONO har gjennomført en omfattende kartlegging av sine leverandører for å undersøke risiko for brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Det gjelder for eksempel leverandører av IT-utstyr, kontormøbler, konsulenttjenester og mat. 

– Vi har brukt et verktøy som heter Factlines, som hjelper oss med å stille gode spørsmål til våre leverandører og vurdere svarene. Det gir oss bedre oversikt og mulighet til å følge opp der det trengs, sier Otterstad. 

I årets rapport kan TONO slå fast at det ikke er avdekket alvorlige avvik hos leverandørene. Samtidig jobber organisasjonen med å styrke rutinene ytterligere. 

– Vi har blant annet oppdatert retningslinjer, innført nye krav i innkjøpene våre og sørget for at stadig flere leverandører signerer våre etiske retningslinjer. Det er tidkrevende arbeid, men vi mener det er både en riktig og viktig prioritering, sier Otterstad. 

Hvorfor bryr vi oss? 

– Vi ønsker å være en organisasjon med ryggrad og hjerte. Da må vi også stille krav til oss selv. Det handler om å drive ansvarlig, og om å vise at vi tar etikken på alvor, også i det som skjer bak kulissene, sier Otterstad.

Hun understreker at arbeidet med åpenhetsloven er i kontinuerlig utvikling.  

– Det viktigste er ikke bare å ha fine dokumenter, men å bruke dem i praksis. For å kunne kartlegge risiko, er det helt avgjørende å ha en tett og god leverandørdialog. Det handler om å spørre: Hvor kommer dette produktet fra? Hvordan har folk blitt behandlet i prosessen? Hvilket avtrykk setter vi i verden?  

Vil du vite mer? 

TONOs nye redegjørelse om åpenhetsloven for 2024 er nå publisert. Den gir innsikt i hvilke tiltak som er gjennomført, hvordan vi kartlegger risiko, og hvilke planer vi har fremover.

– Vi setter pris på alle innspill, og ønsker å være i første rekke innenfor ansvarlig drift med bærekraft og menneskerettigheter som ledesnor, sier Otterstad. 

Du finner rapporten her! 

Du kan også kontakte oss via skjemaet på denne siden.