Nye strømmeinntekter fra USA

Fra 2021 må strømmetjenester i USA betale opphavere for mekaniske rettigheter. Det innebærer nye inntekter for TONO-medlemmer som lyttes til i USA.

 / 07/01/2021 /

USA var i 2019 TONOs tredje største utenlandske marked. Og dersom du er en av de mange TONO-medlemmer som strømmes i USA har du nå grunn til å være optimistisk. Fra nyttår oppstår nemlig et nytt inntektsområde i amerikansk musikkøkonomi.

Nok et hull i musikkøkonomien er i ferd med å tettes, sier Inger Elise Mey, avdelingsdirektør for Online Media i TONO. Foto: Caroline Roka.

– Nok et hull i lovgivningen og musikkøkonomien er i ferd med å tettes.

Inger Elise Mey, avdelingsdirektør for Online Media i TONO

Fra 1. januar 2021 er nemlig non-profit-organisasjonen The Mechanical Licensing Collective (The MLC) i gang med å innkreve vederlag fra strømme- og nedlastningstjenester. Dermed vil opphavere verden over motta inntekter for sine mekaniske rettigheter, i tillegg til fremføringsrettighetene, når musikken deres strømmes i USA.

– Det er et helt rettighetsområde som ikke har vært en del av den amerikanske strømmeøkonomien før nå, forteller Inger Elise Mey, avdelingsdirektør for Online Media i TONO.

Nytt lovverk

Den 11. oktober 2018 vedtok USAs regjering Music Modernization Act (MMA). Denne nye lovgivningen har som mål å tilpasse eksisterende lovverk om opphavsrett til en ny digital kontekst – Blant annet strømmetjenester.

I 2019 utpekte U.S. Copyright Office det nye selskapet The MLC som ansvarlig for lisensiering av mekaniske rettigheter for Digital Service Providers (DSP) – altså, strømme- og nedlastningstjenester.

– I Norge, Europa og i flere andre musikkmarkeder i andre deler av verden har de mekaniske rettighetene vært en del av online-økonomien siden begynnelsen. Det er godt å se at det amerikanske musikkmarkedet omsider kommer etter på dette området. Nok et hull i lovgivningen og musikkøkonomien er i ferd med å tettes, sier Mey.

Les mer om The MLC på deres nettside her.

TONO-medlemmer er dekket gjennom NCB

Så hva betyr dette for deg som TONO-medlem? Du trenger heldigvis ikke å foreta deg noe som helst.

– TONO vil være tilknyttet The MLC gjennom vårt medlemskap i NCB. Alle verk som er registrert i TONO blir fortløpende en del av The MLCs database. Med andre ord, dersom musikken din strømmes og nedlastes i USA, vil du kunne få dette som en del av din avregning, forteller Mey.

The MLC forventer å starte sine utbetalinger allerede våren 2021. Husk derfor alltid å registrere verkene dine på mitt.tono.no før de gjøres offentlig tilgjengelig.

Les mer: Ikke tap penger: TONO-registrer musikken så snart den er skrevet

Verdens største musikkøkonomi

Med innføringen av MMA og opprettelse av The MLC styrkes opphavsretten innen musikk i USA. Med dette ligger alt til rette for at verdens største musikkøkonomi skal bli enda større.

CISAC, den globale paraplyorganisasjonen for kollektive forvaltningsselskaper, utarbeider årlig en rapport hvor de presenterer inntektene til sine 232 medlemsorganisasjoner fra 121 land.

Global Collections Report 2020 viser at de opphavsrettslige inntektene fra musikk i USA utgjør mer enn 20 prosent av den globale totalen. I 2019 tilsvarte USAs opphavsrettslige musikkinntekter nesten 2,2 milliarder euro.

Les TONOs omtale av rapporten: Verdens opphavere kan tape 35 mrd på Covid-19

Last ned CISAC Global Collections Report 2020 her.