TONO markerer 90 år – med podkast

TONO lanserer podkastserien «Lage Musikk». Først ut er fire spennnende samtaler med Arif og Unge Ferrari, Jørn «Necrobutcher» Stubberud fra Mayhem, Sandra Kolstad og gitaristene Maciek Ofstad og Vidar Landa fra Kvelertak. Programleder for podkasten er Torgny Amdam.

 / 25/01/2018 /
I 2018 fyller TONO 90 år, og med det som bakteppe lanserer TONO nå podkastserien «Lage Musikk» som skal skape entusiasme for musikkskaping. Først ut er fire intervjuer med Arif og Unge Ferrari, Jørn «Necrobutcher» Stubberud fra Mayhem, Sandra Kolstad og gitaristene Maciek Ofstad og Vidar Landa fra Kvelertak. Programleder for podkasten er Torgny Amdam.

Foto øverst: Willy Martinsen/TONO og Moderne Media

– Vi tenkte vi skulle lansere med litt «schwung», og slipper fire timeslange samtaler samtidig. Det er artist og låtskriver Torgny Amdam som gjør intervjuene for oss, og hans møter med Arif og Unge Ferrari, Kvelertak, Necrobutcher fra Mayhem og Sandra Kolstad er fulle av spennende og mange hittil ukjente historier fra artistenes liv med låtskriving, produksjon og turneliv, forteller kommunikasjonssjef i TONO, Willy Martinsen. – Vi ser frem til å lansere ytterligere podkaster gjennom hele 2018 med relevante og spennende navn.

Kvelertak deler historier fra sitt turneliv med Metallica, Spinal Tap-øyeblikk og gitarsoloens egenart og mye mer. Sandra Kolstad forteller om veien fra ungdomstidens drøm om å bli klassisk pianist til livet som popkunstner i Berlin, det visuelle rundt musikken, forholdet til mor og far – og bandet Gong.  Jørn «Necrobutcher» Stubberud forteller om sin beundring for Duran Duran, livet på veien fra Follo til Costa Rica og ikke minst hans tanker om den kommende Mayhem-filmen i regi av Jonas Åkerlund. Arif og Unge Ferrari forteller om autotune-ideologi, egne ugreie  erfaringer med seksuell trakassering, samarbeidet med stjernen Medina og deres siste soloutgivelser «Meg og Deg Mot Alle» og «Romeo Må Dø».

Torgny Amdam bak mikrofonen
Det er Torgny Amdam som gjør intervjuene på vegne av TONO. Amdam er selv artist, låtskriver og tekstforfatter, men har også de senere årene utmerket seg som en dyktig portrettintervjuer. For Aftenposten TV har han blant annet intervjuet folk som Kåre Willoch, Mads Gilbert, Karpe Diem og Sissel Gran.

– Den tematiske kjernen i samtalene er den kreative prosessen rundt det å lage musikk. Jeg vil «nerde» rundt utstyr og teknikker, samtidig som alt rundt musikken er velkomment i samtalen: Alt fra barne- og ungdomstid, sosiolog, psykologi, bransjebetraktninger, ritualer, kulturanalyser, moral, annen kunst, ambisjoner … hva enn! Keith Jarrett skal ha sagt at «musikk kommer fra et annet sted», fra noe annet enn musikken selv. Å lage musikk henger sammen med det andre i livet, sier Torgny Amdam, og legger til:

– At jeg er låtskriver og artist selv håper jeg kan bidra til å gjøre samtalene kollegiale, uformelle og inspirerte. Jeg håper samtalene kan være relevante og til inspirasjon for aspirerende musikkskapere og alle genuint musikkinteresserte mennesker.


Lanseres i anledning av TONOs 90-årsjubileum
For TONO er podkasten en satsing i anledning av at TONO i 2018 markerer 90 år siden norske komponister etablerte TONO:

– TONOs store hjertesak gjennom 90 år har vært å løfte ut budskapet om at det arbeidet komponister, låtskrivere, sangtekstforfattere og deres musikkforlag gjør er enormt viktig. De fortjener og skal ha rettferdig og rettmessig betalt når musikken deres brukes. Vi håper og tror podkasten vil bidra til forståelsen for at TONO-vederlaget er vel fortjent lønn til musikkskaperne, sier kommunikasjonssjef i TONO, Willy Martinsen.

Det er podkastbyrået Moderne Media som bistår TONO i arbeidet med produksjonen. Fotograf Caroline Roka har tatt bildet på coveret, som er designet av Strand & Lund. Du kan selv høre podkasten på iTunes, og de er også underveis til Spotify.

Om TONO:
TONO er et non-profit samvirkeforetak, stiftet i 1928, som eies og styres av sine medlemmer: Komponister, tekstforfattere og musikkforlag.  TONO forvalter fremføringsrettigheter for musikkverk i Norge, og innkasserer vederlag for offentlig fremføring av dem. TONO representerer i dag mer enn 30 000 TONO-medlemmer, samt mer enn 2,5 millioner opphavere fra andre land i det norske territoriet gjennom gjensidighetsavtaler med søsterselskaper verden over. TONOs resultat til fordeling overføres videre til rettighetshavere i fremførte musikkverk. TONO legger til rette for bruk av musikk i samfunnet, samtidig som musikkskapere gis et grunnlag for å kunne skape stadig nye musikkverk. For mer info: www.tono.no

For ytterligere informasjon:
Willy Martinsen, kommunikasjonsjef i TONO: mob. 909 65 254, e-post: willy.martinsen@tono.no