(Foto: Emilie Billington)

"The Ballet Girl" mest spilt på norsk radio i 2023

– Uvirkelig og utrolig kult!

Det mest spilte verket på norsk radio i 2023 var «The Ballet Girl», med Aden Foyer og TONO-opphaverne Jonas Engelschiøn og Pål Sundsbø (Paul Hers).

 / 04/06/2024 /

Vi tok en liten prat med låtskriverne bak den mest spilte låten på norsk radio i fjor.

Les TONOs åpenhetsrapport her

Hva tenker dere om å ha den mest spilte låta på radio?

– Vi så virkelig ikke det komme da vi rev oss i håret mens vi mixet låten to uker før den skulle slippes, og aldri ble fornøyde, haha. Det er uvirkelig og utrolig kult!

Kan dere fortelle litt om historien bak hvordan låta ble til?

– Sangen startet som en novelle som Jonas (Aden) holdt på å skrive, om en jentes historie og forhold til balletten. Den igjen var inspirert av H.C Andersen sin «Piken med svovelstikkene», og kom til liv på piano en dag ute på en hytte i skogen i Norge. Den ble skrevet veldig kjapt, men vi brukte lang tid på å få instrumenteringen riktig, og vi hadde omtrent sju musikere innom for å spille alskens instrumenter i prosessen.

Hva tror dere er hemmeligheten bak å lage en radiohit?

– Det tror vi er ekstremt abstrakt samt forskjellig fra artist til artist. For oss er det i hvert fall autentisitet over alt – og det å få frem artistens unike stemme og sjel trumfer alt annet. Det er dog viktig at arrangeringen er noenlunde effektiv og fengende med gjentagende temaer.

Hva har vært deres største opplevelse med denne låta så langt?

– Det største var kanskje første gang den ble fremført live, som var foran 10 000 franskmenn på en stadion, og med 4 millioner som så det på live på TV. Et fullstendig surrealistisk øyeblikk.

Har det vært noen minneverdige eller sterke øyeblikk knyttet til denne låta?

– For å være ærlig er det responsen fra mennesker som elsker sangen som har vært sterkest. Det er så utrolig spesielt å kunne danne et sånt bånd med en sang, og ikke noe vi tar for gitt.

Her er oversikten over de mest spilte verkene på norsk radio i 2023 (hentet fra TONOs åpenhetsrapport, som du kan lese her)