Foto: Stig Jarnes/Say Cheeze

Kongens gate 12 er ikke bare en økonomisk investering, det skal også bli et hjem for medlemmene våre, sier adm.direktør Karl Vestli.

KINDEREGGET i Kvadraturen

– Jeg tror ingen gjør en investering på en kvart milliard uten å kjenne det litt i magen, men vi tror virkelig at vi har skutt gullfuglen, smiler Vestli.

 / 06/06/2024 / Kristian Dugstad

Saken er hentet fra TONOs åpenhetsrapport, les hele rapporten her

TONO-sjefen står i bakgården i Kongens Gate 12. Den 125 år gamle bygården i kvadraturen i Oslo ble bygget som norsk hovedkvarter for danske Moresco. Den gangen var det verksted og engroshandel i kåper og pelsvarer.

Nå blir den bli et nervesenter for musikk-Norge.

“Three wishes at once”

Nyheten ble offentliggjort i slutten av november 2023. Med et pennestrøk (eller snarere en godkjenning med bankID) sikret TONO den største investeringen i organisasjonens historie.

– Det er som et Kinderegg, tre ting på en gang, sier Vestli. Han holder opp en av de velkjente barnesjokoladene som er kjøpt inn for anledningen, og smiler til kameraet. Kindereggets treenighet består etter sigende av sjokoladen, leken og selve overraskelsen. At eiendomskjøpet kom som en overraskelse på mange, er det liten tvil om, men la oss legge metaforen til side der.

– De tre store gevinstene ved Kongensgate 12 er den økonomiske investeringen, de nye kontorlokalene og medlemsfasilitetene vi kan tilby. Totalt innbetalte TONO den nette sum av 242,5 millioner kroner. En betydelig slump penger.

– Det er sikkert noen som lurer på om dette vil påvirke fremtidige utbetalinger. Til det er svaret kategorisk nei, betrygger Vestli. Inntil nylig har TONO hatt midler på konto, i obligasjoner og lavrisikofond. I 2023 bestemte TONOs medlemmer, på årsmøtet 6. juni, at eiendomskjøp kan være en måte å investere penger på.

– Men minst like viktig, er de utrolig spennende mulighetene bygningen byr på for medlemmene, sier Vestli.

Les mer om hvordan TONO finansierer kjøpet av Kongens Gate 12 her

Studioer og sessionrom

Kjøpet av Kongens gate 12 er nemlig mye mer enn en ren investering av midler. Premisset for hele TONOs boligkjøp, er at det skal bli nettopp en bolig. For oss – for våre bransjekolleger – óg for deg som er TONO-medlem. – I motsetning til aksjer, fond og rentepapirer er dette en investering som faktisk kan komme både TONOs medlemmer og musikkbransjen til gode, sier TONO-direktøren.

Ambisjonen er musikkstudio, session-rom og skrivesuiter, fasiliteter for konserter og arrangementer, og sosiale soner hvor medlemmer og kunder kan møtes.

– TONOs vedtekter slår fast at vi skal arbeide for nyskaping av musikk. Det tar vi bokstavelig når vi etablerer studioer og møteplasser. Vi legger til rette for at det skal skapes mer musikk, flere samarbeid og større inntekter, og ønsker dessuten å komme tettere på medlemmene og musikkbransjen. Ved å åpne dørene og invitere inn, tror vi at vi kan oppnå dette.
Gjennom å realisere disse visjonene oppfyller TONO også en forpliktelse overfor medlemmene. En andel av pengene som finansierer eiendomskjøpet kommer fra nemlig fra salget av TONOs tidligere eiendom i Tøyenbekken 21. I 2022 vedtok TONOs årsmøte at disse pengene skulle øremerkes kulturelle formål, og brukes til å etablere et musikkrom for TONOs medlemmer.

Foto: Stig Jarnes/Say Cheeze

Rundt neste sving

Det er bare drøyt to år siden TONO feiret fullendt innflytting som leietakere i Møllergata 4. Etter over 30 år i Galleri Oslo på Grønland var overgangen til moderne lokaler og åpent kontorlandskap preget av skrekkblandet fryd. Alt i alt har erfaringen vært svært god. Selv om administrasjonen har forrige runde friskt i minne, er prosjektet Kongens Gate 12 av helt andre dimensjoner.

– TONO lærte mye av forrige flytteprosess. Ikke minst hva vi kan gjøre selv, og hvor bør investere i kompetanse utenfra. Prosessen vi nå står i, innebærer blant annet tekniske investeringer i bygget, utforming av medlemsfasiliteter, offentlige søknader og utleie, i tillegg til egen flytting, sier Vestli.

TONO har derfor engasjert dyktige samarbeidspartnere. Prosjektet skal ledes av Fokus Rådgivning, som tidligere blant annet har hatt ansvar for store prosjekter, som renovasjonen av Sentralen. De samarbeider tett med HAARK/Hammer Arkitekter og interiørarkitektene Kravik-Jørundland.

Så til tusenkronersspørsmålet: Når? Når kan vi åpne det musikalske kinderegget for dem det handler om – Musikkskaperne?

– Jeg tør ikke sette noen dato her og nå, men det er nok realistisk at vi begynner å flytte inn i overgangen 2024-2025. Medlemsfasiliteter åpner i løpet av neste år.

TONO omsatte for 997,9 millioner kroner i 2023, se pressemeldingen om resultatene her