Hva er innspillingsrettigheter?

Med innspillingsrettigheter menes eierskap til en konkret innspilling av et verk. I blant brukes også begrepene masterrettigheter og mastereier. Innspillingen eies ofte av de som har finansiert den. Det er som regel et plateselskap, en artist eller et band. Hvis du spiller inn musikk du har skrevet selv, enten med eget utstyr, eller leier et studio, er det du som eier innspillingen.

Du kan også spille inn et verk du ikke har opphavsrett til. Så lenge din versjon er helt lik originalen (coverversjon), trenger du ikke å gå veien via plateselskap eller artister. TONO kan gi tillatelse til fremføring og innspilling av coverversjoner. Endrer du derimot på musikkverket i særskilt grad, som for eksempel tekst eller melodi, så må det innhentes tillatelse for den bearbeidede versjonen fra musikkforlaget til opphaverne.

Dersom et innspilt verk skal benyttes i en synkronisering (videoproduksjon), podkast, nettradio eller lignende, må du få tillatelse til bruk av den eller de som eier innspillingen. Vær oppmerksom på at dette gjelder uavhengig om du har kjøpt musikken i fysisk format eller fra digitale tjenester som for eksempel iTunes.

Plateselskap eller artister kontaktes for å få lov til å bruke deres innspilling.